Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Piet Hein Eek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Eindhoven designer Piet Hein Eek.webm
Interview Piet Hein Eek bij Dezeen
Bestand:Rijksmonument - Minke Wagenaar - 2010 Willem Arntsz hoeve 032.jpg
Interieurontwerp van de Willem Arntsz hoeve, 2010.

Piet Hein Eek (Purmerend, 29 april 1967) is een Nederlands ontwerper (industriële vormgeving).

Levensloop

Eek studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met een kast van sloophout, die inmiddels de Klassieke Kast in Sloophout genoemd wordt. In een tijd van "overdadigheid" koos hij voor simpel materiaal en een sobere vormgeving. Eek ontwerpt (en fabriceert) meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen. Sinds kort verdiept hij zich ook in architectuur en het herbestemmen van gebouwen.

Bij de Nederlandse Meubelprijzen in 1993 won Eek de onderscheiding voor het Nederlandse Klassieke Meubel met zijn lattenkast van sloophout.[1] Hierbij ontmoette hij Jan des Bouvrie, die hem op het commerciële vlak verder op weg hielp.[2]

Sinds 2010 is het bedrijf van Piet Hein Eek verhuisd van Geldrop naar Eindhoven. Het bedrijf is gevestigd in een voormalige fabriek van Philips in de wijk Strijp-R. Het gebouw heeft een oppervlakte van 11.000 m2 en huist naast de werkplaats, waar alle meubels gemaakt worden, een kantoor, een winkel, een showroom, een kunstgalerie, een evenementenruimte en een restaurant.

In september 2015 werd bekend dat Eek producten, zoals meubels, lampen, vazen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen gaat ontwerpen voor IKEA. Zijn leidraad zal zijn: "massaproducten … die niet voelen als massaproducten".[3]

In oktober 2017 werd aan hem de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Brabant Designprijs toegekend.[4]

Exposities, een selectie

In het Stedelijk Museum Amsterdam en het Groninger Museum werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

Publicaties

  • Piet Hein Eek. Piet Hein Eek: deurkasten, 1996.
  • Max Fraser, Piet Hein Eek. Boek: Piet Hein Eek 1990-2000. 2006.

Externe link


Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Piet Hein Eek op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Thea Warmnelinck. "Meubelprijzen 1993 Uitgereikt: Natuurlijk en hergebruik soren," Leiden Courant. 6 september 1993, p. 24.
  2. º Jannetje Koelewijn. "Hij maakt dingen waar de mensen klaar voor zijn, ik niet : Piet Hein Eek (39) is bekend van zijn kasten van sloophout." NRC Handelsblad. 20 augustus 2007.
  3. º NRCQ, 29 september 2015
  4. º Persbericht Cultuurfonds oktober 2017
rel=nofollow
rel=nofollow