Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Philip Schaff

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philip Schaff (Chur (Zwitserland), 1 januari 1819New York, 20 oktober 1893) was een protestants theoloog en kerkhistoricus.

Leven

Schaff ging naar school aan het gymnasium van Stuttgart (Duitsland) en studeerde aan de universiteit van Tübingen (Duitsland), Halle en Berlijn. Hij onderging de invloed van Ferdinand Christian Baur en Christian Friedrich Schmid, door August Tholuck, Julius Müller en David Strauss. In Berlijn werd zijn belangstelling voor kerkgeschiedenis gewekt door August Neander. In 1841 behaalde hij zijn bachelor in de theologie en begon les te geven als privaatdocent.

In 1843 werd hij uitgenodigd om professor Kerkgeschiedenis en Bijbelse Literatuur te worden aan de German Reformed Theological Seminary in Mercersburg, Pennsylvania. Dit was de enige Duitse theologische seminarie van deze kerk in de Verenigde Staten. In 1844 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Bij zijn installatie als hoogleraar in Reading (Pennsylvania) gaf hij de inaugurele lezing over Das Prinzip des Protestantismus in het Duits, waarin hij zijn zienswijze tot uiting bracht dat het katholicisme en protestantisme uiteindelijk zouden worden vermengd in een soort evangelisch katholicisme. Dit was een baanbrekend werk op het gebied van belijdenisgeschriften (d.w.z. de gezaghebbende kerkelijke formulering van religieuze doctrines in geloofsbelijdenissen). Hij kreeg wegens deze zienswijzen veel kritiek en beschuldigingen van ketterij. Zijn theologische zienswijzen kregen de naam Mercersburg Theology. De gereformeerde kerksynode van York in 1845 sprak hem vrij van alle beschuldigingen.

In 1854 bezocht hij Europa als afgevaardigde van de Duitse gemeenten in Amerika op de ’Kirchentag’ in Frankfurt am Main en op de Zwitserse predikantenconferentie in Bazel. Hij gaf les in Duitsland over Amerika en promoveerde in de theologie aan de Universiteit van Berlijn.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog bleef het theologisch seminarie in Mercersburg als gevolg van de verwoestingen een tijdlang gesloten. Dr. Schaff werd in 1863/1864 benoemd tot secretaris van het Sabbath Committee in New York, een comité dat campagne voerde tegen de commercialisering van de zondag (wat zij de ’continentale zondag’ noemden). Hij bleef in deze functie actief tot 1870. In 1865 stichtte hij de eerste Duitse zondagsschool in Stuttgart. Van 1862 tot 1867 doceerde hij kerkgeschiedenis in Andover.

Schaff was lid van het Historisch Genootschap van Leipzig, het Historisch Genootschap der Nederlanden en andere historische en literaire verenigingen in Europa en Amerika. Hij was een van de oprichters en eresecretaris van de Amerikaanse afdeling van de Evangelische Alliantie en werd in 1869, 1872 en 1873 naar Europa gezonden om de algemene conferentie van de Alliantie te organiseren die, na twee keer te zijn uitgesteld vanwege de Frans-Pruisische oorlog, in 1873 in New York werd gehouden. Evenzo was Schaff in 1871 een van de afgevaardigden van de Alliantie die bij de Russische keizer een petitie indienden voor godsdienstvrijheid voor zijn onderdanen in de Baltische provincies.

In 1870 werd hij hoogleraar aan het Union Theological Seminary in New York City, waar hij de eerste leerstoel bekleedde in het vak Theologische Encyclopedie en Christelijke Symboliek, tot 1873, dan Hebreeuws en Semitische talen tot 1874, heilige literatuur tot 1887 en tenslotte Kerkgeschiedenis, tot zijn overlijden in 1893.

Hij was voorzitter (president) van het vertaalcomité van de American Standard Version van de Bijbel, maar overleed voor deze in 1901 van de drukpers kwam.

Door zijn betrokkenheid bij de Evangelische Alliantie en het Wereldparlement van Religies in Chicago in 1893, en in Duitsland via het maandblad Kirchenfreund, deed hij serieuze pogingen om de christelijke eenheid en vereniging te bevorderen. Zijn hoop was dat de paus het dogma van de onfeilbaarheid zou loslaten en een hereniging van christenen zou bewerkstelligen. Hij erkende dat hij een „bemiddelaar was tussen de Duitse en Anglo-Amerikaanse theologie en christendom”.

Hij overleed op 20 oktober 1893 en werd begraven op het Woodlawn Cemetery in The Bronx, New York City.

David Schaff

Zijn zoon David Schley Schaff (1852–1941) was hoogleraar kerkgeschiedenis aan het Lane Theological Seminary van 1897 tot 1903 en na 1903 aan het Western Theologischen Seminar in Allegheny. Hij schreef een commentaar op het bijbelboek Handelingen (Engels, 1882) en de biografie Life of Philip Schaff (1897). Een ander werk van hem was Through the Bible Lands: Notes of Travel in Egypt, the Desert and Palestine uit 1878.

Werken

  • Das Prinzip des Protestantismus, inaugurele lezing, in druk uitgegeven met een Engelse versie door John Williamson Nevin
  • History of the Christian Church in 8 delen
  • A Library of Religious Poetry. A Collection of The Best Religious Poems of all Ages and Tongues, London etc. 1881.
  • Creeds of Christendom, with a History and Critical Notes. 3 delen, 1877–1882.
  • The Creeds of the Evangelical Protestant Churches
  • The Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge, uitgever Schaff. Amerikaanse editie van de Duitse Realenzyklopädie für protestantische Theologie und Kirche van Johann Jakob Herzog
  • Ante-Nicene Fathers en twee reeksen van werken van Nicene and Post-Nicene Fathers in 38 delen. Uitgever Schaff et al.

Weblinks

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Philip Schaff op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Wikiquote  (en) Citaten van of over Philip Schaff op Wikiquote

rel=nofollow
 
rel=nofollow