Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Petra De Sutter

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petra De Sutter (Oudenaarde, 1963) is buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent en tevens hoofd van de Afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. Ze is kandidate om te zetelen in het Europees Parlement, ze staat op de 2e plaats voor Groen.

Levensloop

Professionele carrière

De Sutter werd geboren in Oudenaarde op 10 juni 1963 en behaalde in 1987 een diploma in de geneeskunde van de Universiteit Gent. In 1991 behaalde ze een doctoraat in de biomedische wetenschappen, waarna ze twee jaar naar Chicago trok om fundamenteel onderzoek te verrichtten naar de genetica van menselijke en muiseicellen. Ze werd erkend gynaecoloog in 1994. In datzelfde jaar behaalde ze ook het aggregaat voor het hoger onderwijs. In 2000 werd ze aangesteld als professor aan de Universiteit Gent. Later werd ze daar buitengewoon hoogleraar en tevens hoofd van de Afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. [1]

Ze heeft een uitgebreide klinische praktijk als gynaecoloog, waar ze focust op de diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen en vruchtbaarheidsproblemen. Haar onderzoeksdomein en interessegebied richt zich in het bijzonder op het polycystisch ovariumsyndroom en de verschillende technieken van medisch begeleide voortplanting.

Daarnaast is De Sutter fundamenteel klinisch onderzoeksmandataris van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)-Vlaanderen. Samen met haar twaalfkoppig onderzoeksteam verricht ze onderzoek naar embryonale stamcellen, het eicelactivatiemechanisme en fertiliteitspreservatie. Ze toont hierbij een brede interesse in de ethische en maatschappelijke vraagstukken omtrent medische technologie en innovatie, waarvoor ze ook vaak door verschillende media gevraagd wordt.[2]

De Sutter is lid van verscheidene raden, verenigingen en commissies, zoals het College van Geneesheren Reproductieve Geneeskunde, de erkenningscommissie gynaecologie-verloskunde, het College en meerdere werkgroepen van de Hoge Gezondheidsraad, en de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde.[3] In Frankrijk zetelt ze als expert in de Agence de la Biomédecine. Ze is ook lid van de Raad van Bestuur van het CMI (Centrum voor Medische Innovatie) en van ESHRE (European Society for Human Reproduction and Embryology). Naast meer dan 200 publicaties in peer-reviewed tijdschriften, schreef ze ook boekhoofdstukken en 350 gepubliceerde congresmededelingen. Ze gaf tot op heden 330 lezingen.[4]

Persoonlijkheid

De Sutter is een transgender vrouw en is voor velen een boegbeeld van de transgenderbeweging. Ze werd geboren als jongen, maar besefte al gauw dat er iets niet klopte. Het ganse verhaal staat te lezen in De Standaard[5] en Het Laatste Nieuws.[6] Sedert 2004 gaat ze gewoon als vrouw door het leven. Haar transgender verleden is volledig geassimileerd maar blijft een belangrijke rol spelen in haar engagementen en activiteiten, zowel professioneel als extra-professioneel.

Politiek

De Sutter staat momenteel op de 2e plaats van de Europese lijst van Groen. [7] Ze voert vooral campagne rond thema's zoals biotechnologie,[8] milieuproblematiek, en de impact daarvan op gezondheid.

Externe links

  1. º Biografie Petra De Sutter. Vrouwenkliniek - UZGent. Geraadpleegd op 22 april 2014.
  2. º Bijvoorbeeld: Anoniem donorschap. Reyers Laat (2 april 2014) Geraadpleegd op 22 april 2014
  3. º Biografie Petra De Sutter. Vrouwenkliniek - UZGent. Geraadpleegd op 22 april 2014.
  4. º Bibliografie van Petra De Sutter
  5. º Ik maak me zorgen om de minderheden, ik weet wat het is om ertoe te behoren. De Standaard (15 maart 2014) Geraadpleegd op 21 april 2014.
  6. º 'Transvrouw' krijgt 2e plaats op Europese lijst Groen. Het Laatste Nieuws (28 februari 2014) Geraadpleegd op 22 april 2014
  7. º IVF-experte Petra De Sutter op Europese lijst Groen. De Tijd (26 februari 2014) Geraadpleegd op 21 april 2014
  8. º Verbod op stamcelonderzoek is terugkeer naar de middeleeuwen. Knack.be (13 april 2014) Geraadpleegd op 21 april 2014
rel=nofollow