Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pessimisme

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Pessimistisch)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"Is het glas halfvol,
of is het halfleeg ?"

Pessimisme komt van het Latijnse woord pessimum en betekent het slechtste; pessimisten gaan ervanuit dat deze wereld (in ruime zin) de slechtste van alle mogelijke werelden is, in tegenstelling tot optimisten, die stellen dat deze wereld de beste van alle mogelijke werelden is. Deze opvatting is vaak gerelateerd aan de stemming of de affectieve toestand van het individu in kwestie. Sommige gevallen zijn mensen notoire pessimisten en vinden de gehele werkelijkheid de slechtste van alle mogelijkheden, in andere gevallen kan iemand pessimistisch zijn over een specifieke situatie, mogelijkheid of toestand.

Trivia

  • Sommige pessimisten vinden dat het slechte en kwade in de wereld niet in balans is met het mooie en het goede, waardoor een negatieve gevoel kan overheersen.
  • Een pessimist wordt ook wel een doemdenker of zwartkijker genoemd, het tegendeel ook wel positivo.
  • Er bestaan ook religieuze stromingen die op doemdenken zijn gebaseerd, meestal gekoppeld aan een profetie omtrent een Apocalyps.

Spreuken

Een pessimist is iemand die problemen maakt van zijn kansen;
een optimist is iemand die kansen maakt van zijn problemen.

Reginald Mansell

Een pessimist zal zeggen: "Mijn glas is half leeg...",
terwijl een optimist zal zeggen: "Mijn glas is half vol!".

Bekende pessimisten

Zie ook

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:
(de) Krauss, I., Studien über Schopenhauer und den Pessimismus

Opstelten, J., Sophocles en het Griekse pessimisme

Dendermonde, Max, De wereld gaat aan vlijt ten onder, Querido, Amsterdam , 1954. ISBN 978-90-261-0511-1. p. blz. 215URL geraadpleegd op 29 maart 2009.

rel=nofollow
rel=nofollow