Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Padden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Padden oftewel Bufonidae zijn een familie van de kikkers. Omdat er wel meer kikvorsachtigen zijn die pad worden genoemd, maar niet tot de familie Bufonidae behoren wordt de groep vaak aangeduid met echte padden.

Strikt genomen zijn alleen soorten uit de familie Bufonidae padden, omdat ze een ontwikkeld orgaan van Bidder hebben. Omdat echter vele vroegere onderfamilies van de familie Bufonidae tegenwoordig als aparte families worden beschouwd, worden ook veel soorten uit andere families pad genoemd, terwijl deze niet meer tot de Bufonidae behoren en als kikker worden aangeduid. Voorbeelden zijn de vuurbuikpadden (Bombinatoridae) en de knoflookpadden (Pelobatidae), die beschouwd worden als pad-achtige kikkers.

De familie van padden komt wereldwijd voor, oorspronkelijk niet in Australië, Oceanië en Madagaskar. In veel streken zijn echter soorten uitgezet of ontsnapt, met als beruchtste voorbeeld de agapad in Australië. Ook in Nederland en België komen verschillende soorten padden voor, zoals de gewone pad (Bufo bufo) en de rugstreeppad (Epidalea calamita).

Taxonomie

Er zijn bijna 30 geslachten en 514 (2008) verschillende soorten. Tot 2006 behoorde ongeveer de helft van de soorten tot het geslacht Bufo, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle soorten ondergebracht in andere, vaak pas recent erkende geslachten, zoals Anaxyrus, Incilius en Epidalea, waartoe de inheemse rugstreeppad behoort. Onderstaande indeling bevat alle geslachten en de wat bekendere soorten.

Familie Bufonidae

Symboliek

In de iconografie is de pad het attribuut van de Dood of de Gierigheid. Daarnaast worden padden afgebeeld terwijl ze de geslachtsdelen van een vrouw aanvreten. In dit geval is de pad de personificatie van de Wellust.[1]

Referenties

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Bufonidae op Wikimedia Commons