Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overlevering

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een overlevering is een verhaal dat wordt verteld over een gebeurtenis, situatie of persoon, waarvan men veelal niet kan nagaan of het historisch gezien klopt. Veel sagen, legenden, broodjeaapverhalen en andere vertelgenres zijn (schriftelijke of mondelinge) overleveringen. Het verschil is dat de verteller dikwijls (min of meer) overtuigd is van het waarheidsgehalte van het vertelde. In sommige gevallen worden overleveringen ook doorverteld als grappige anekdote, zonder dat de verteller het verhaal daadwerkelijk gelooft.

K. ter Laan is één van de verzamelaars van Nederlandse mondelinge overleveringen (die al dan niet zijn beïnvloed door de schriftelijke literatuur). Hij heeft in zijn Nederlandse overleveringen (2 delen) veel verhalen verzameld. Hierbij zet hij vergelijkbare verhalen bij elkaar. Een specifiek verhaal wordt hierdoor minder waarschijnlijk. Zo blijkt niet alleen Grote Pier enorm sterk te zijn geweest, maar ook Dubbele Arend van Meden uit Meeden, Freers van Wurst uit Wurst (Oost-Friesland), Wille Beekman (uit de Hümmling) en Jan de Sterke uit Gorinchem.

Andere verzamelaars van Nederlandse overleveringen zijn met name J.R.W. Sinninghe (1904-1988) en G.J. Boekenoogen (1868-1930).

Zie ook