Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Overleg gebruiker:Vecaman

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
50px Wikisage logo nw.png Welkom 50px Wikisage logo nw.png
Hallo Vecaman, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikisage.
Wikisage is een vrije encyclopedie, waaraan iedereen mag meewerken.
We zien met belangstelling uit naar jouw/uw bijdragen.
Er is een wachttijd van 48 uur voordat je kunt bewerken.
Let op: om bewerkingen te kunnen verrichten, is het nodig om eerst een e-mailadres te bevestigen (zie 'mijn voorkeuren').
Meer informatie

Informatie over het gebruik van Wikisage is onder meer te vinden via de portalen Portaal:Hulp, Portaal:Gebruikers en Portaal:Wikisage.

Heb je nog vragen, dan kun je altijd terecht bij het Hulp:Hulploket Iedere gebruiker heeft een persoonlijke overlegpagina, zoals deze. Als iemand hier iets schrijft, word je daarop attent gemaakt met een 'oranje balk'. Ook elk artikel heeft een overlegpagina.

Onderteken je bijdragen op overlegpagina's en op discussiepagina's zoals het hulploket door het plaatsen van vier tildes (~~~~). Dan wordt automatisch toegevoegd wie het heeft geschreven en wanneer. Je kunt ook de tweede knop van rechts boven het bewerkingsscherm gebruiken.


Groet,--Lidewij 5 feb 2014 22:29 (CET)


GNU-licentie voor vrije documentatie

Hallo Vecaman, van harte welkom op de Wikisage.

Hartelijk dank voor uw belangstelling en uw medewerking aan dit project.

Voor overname van artikelen (enz.) uit andere bronnen die eveneens de GNU-licentie voor vrije documentatie hanteren zoals Wikipedia geldt de volgende regel: Neem daartoe in de bewerkingssamenvatting een permanente link op naar de versie die wordt overgenomen.

Een permanente link is een link naar een bepaalde versie van een pagina. Dat is wat anders dan een gewone link, die steeds naar de nieuwste, huidige versie schakelt, waarvan de inhoud regelmatig kan veranderen. Waar de permanente link naar verwijst blijft voor altijd hetzelfde.

Een permanente link maak je door links onderaan in de zijbalk, onder 'hulpmiddelen' onder meer 'permanente link' te klikken. Daarop verschijnt in de adresbalk de permanente link naar de paginaversie die je op dat moment bekijkt. (Kopieer en plak deze link in de bewerkingssamenvatting, "Bron: <permalink>)

Een handigheidje hierbij is dat je ook met je rechtermuisknop kan klikken op de 'permanente link' en dan in het menu kan kiezen voor kopiëren, Dat scheelt je dan een pagina minder te laden.

Met vriendelijke groet, Lidewij 9 feb 2014 11:52 (CET)

Overleg

Beste Vecaman, bedankt voor de medewerking! Dat je op je gebruikerspagina iets zet zodat de link blauw wordt (al is het maar dat er nog geen gebruikerspagina is) is prima, hoor. Maar op overlegpagina’s is het echt niet nodig om er op te zetten dat er nog geen overleg is, hoor. Daar valt echt geen mens over. ;)

Groeten, —Mendelo 31 mrt 2014 22:31 (CEST)

Nuvola apps knotes.png
Bloemetje

Boeket bloemen.jpg
Beste Vecaman, dank voor uw medewerking.
Hierbij een bloemetje voor op uw werktafel.

Hartelijke groet, Lidewij (overleg) 19 sep 2014 22:54 (CEST) P

Bedankt Lidewij (overleg) voor het bloemetje! 20 sep 2014 6:57

Beste Vecaman, u stopt uw energie in lijsten. Wat heeft u voor ogen? BV dirigenten

Een lijst van de lemma's die u wilt gaan maken.
Een lijst van de lemma's die op Wikisage aanwezig zijn.
Een lijst waar alle dirigenten te vinden zijn.
Anders

Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 26 sep 2014 21:48 (CEST)


Beste Lidewij,

Bij lijsten is het vaak de vraag of ze moeten bestaan uit voltooide lemma's of ook onvoltooide kunnen vermelden. Op wikisage bevinden zich grote hoeveelheden lijsten van onvoltooide lemma's, dus ik dacht dat dit wel compatibel met de huisregels was. Mij lijkt het ook wel een manier om potentiële nieuwe bewerkers aan te trekken. Wonderwel stellen we vast dat bij het aanmaken van een lijst er vaak al heel wat voltooide lemma's bijzitten, en dat geeft moed, want ik kan me inbeelden dat elke bewerker van een 'blauw' lemma zich door een lijst aangespoord zal voelen, waardoor Wikisage sneller kan groeien en allicht op sommige gebieden concurrentieel zou kunnen worden met andere webencyclopedieën (U weet wel welke). Op dit ogenblik wordt hierdoor in elk geval mijn enthousiasme gestimuleerd en ik hoop vurig dat Uw visie en die van de andere Wikisage-gebruikers daar niet zo veel van afwijkt. Het resultaat zou kunnen zijn dat de gemiddelde Wikisage -artikels (nog) leuker , diepgaander , diverser en interessanter worden. Mocht ik hierin wat verder gegaan zijn dan men opportuun acht, Geeft U mij maar een seintje, ik pas me wel aan. Bedankt al in elk geval voor de belangstelling.

Met vriendelijke groeten, --Vecaman (overleg) 27 sep 2014 00:11 (CEST)

Beste Vecaman, wanneer je gezamenlijk aan iets werkt is het goed te weten, wat de meningen van de partners zijn. Ik vind het een goed idee om ook personen op te nemen, waar nog geen pagina voor gemaakt is. Wanneer werk al elders is gedaan vind ik het geen probleem om daar gebruik van te maken. Ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik dit ook doe. Lijsten kunnen gecomplimenteerd worden met geboorte en sterf data en met elk land de persoon verbonden is. Verder ben ik er erg voor lokale geschiedenis/kennis op te nemen, maar lijkt mij het zinnig om deze personen in een aparte lijst te vermelden of een teken achter deze persoon te vermelden bv ʘ. Bij een aparte lijst met lokale dirigenten met de locatie waar deze persoon dirigent is/was. Graag uw mening. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 27 sep 2014 08:52 (CEST)

Beste Lidewij,

Ik ben blij dat wij daarover helemaal niet van mening verschillen. Dat wordt vast een fijne samenwerking.

Met vriendelijke groet, --Vecaman (overleg) 27 sep 2014 11:25 (CEST)

Lijsten

Categorie:Muzieklijst

Lijst van Belgische muziekfestivals

Groet, --Lidewij (overleg) 3 okt 2014 13:07 (CEST)

Bedankt voor de melding! --Vecaman (overleg) 3 okt 2014 13:13 (CEST)


Beste Vecaman, een lijst wordt pas een lijst wanneer dit in de titel staat. Van de andere titels zullen lemma's (pagina's) worden gemaakt. Verder zou ik u willen vragen eerst onderwerpen/lijsten uit te werken voordat u aan nieuwe lijsten begint. U begon in de categorie muziek. Om lijsten te maken kunt u lijsten van Wikipedia in alle talen raadplegen. --Lidewij (overleg) 4 okt 2014 20:30 (CEST)

Okee.--Vecaman (overleg) 4 okt 2014 20:35 (CEST)

Beste Vecaman,
Een aantal lijsten zijn best wel handig en nuttig om snel een overzicht te krijgen. Bedankt daarvoor. Bij het aanmaken van lijsten met slechts één of twee namen erop, weet ik anderzijds niet zo goed wat het doel ervan is. We zijn niet zovele medewerkers, en men kan er niet automatisch van uitgaan dat iemand anders het wel zal aanvullen. Sommige andere lijsten zie ik ook als een reusachtig werk dat ergens nauwkeuriger begrensd zou moeten zijn, omdat het anders onmogelijk is om de lijst bij benadering volledig te krijgen. Bij de lijst van architecten dacht ik bijvoorbeeld: er zijn letterlijk miljoenen architecten, wie bepaalt welke architect er in de lijst komt en wie niet? Ik wil je niet tegenhouden, maar er komt dus een enorm werk op je af.
Misschien is het nuttig om eraan te denken, dat wanneer een artikel in een categorie wordt gezet met [[Categorie: Trefwoord]] deze categorie automatisch een soort lijst vormt van artikelen in deze categorie. Zie bijvoorbeeld: Categorie: Nederlands architect.
Mendelo 6 okt 2014 14:31 (CEST)
Beste Mendelo,
Hartelijk dank voor Uw reactie. Er valt natuurlijk in zekere zin niet aan te ontkomen dat het oplossen van het ene probleem onvermijdelijk nieuwe problemen met zich meebrengt. Weest U ervan overtuigd dat ik ook van mening ben dat we grosso modo hetzelfde doel nastreven. Wat de onvolledige -en vrij moeilijk te vervolledigen- lijsten betreft, is, zoals U zegt, onderverdeling (bv. 'Nederlandse achitecten' reeds een eerste werkpiste. Alles wereldwijd volledig krijgen blijft helaas vooralsnog een utopie, maar dat belet ons niet de encyclopedie zo boeiend mogelijk te maken voor de lezer en ook uitnodigend tot verdere bewerking voor de nieuwe en ervaren bijdrager. Ik zal proberen te werken in een geest van probleemminimalisatie. Steeds graag tot verdere interactie bereid en vriendelijke groeten.
Vecaman 6 okt 2014 15:56 (CEST)
Hoe vriendelijk ook, toch begrijp ik uw werkwijze niet. In de Lijst van radio-DJ's zie ik bijvoorbeeld 9 namen, terwijl de pagina 11 keer bewerkt is. En staat er al een niet-Nederlander tussen? In de ondercategorieën van Categorie:Radio-dj vind ik dat we op Wikisage alleen al meer artikelen over radio-dj’s hebben. Hoewel ook daar de Belgen nog onderbezet zijn. Dit is maar één voorbeeld. —Mendelo 20 okt 2014 08:35 (CEST)

Okee, het lijkt me een terechte opmerking. Ik zal het eens goed bekijken en proberen de werkwijze daaraan aan te passen. —Vecaman 20 okt 2014 00:36 (CEST)

Blij dat u het zo opvat. Het is zeker nooit de bedoeling om wat te zitten zeuren of op elkaars zenuwen te werken, maar een paar tips kunnen helpen, en zo kan men soms door de werkwijze wat aan te passen een heleboel energie sparen. Groet, —Mendelo 20 okt 2014 15:23 (CEST)

Categorieën en sortering

Beste Vecaman, bedankt voor het toevoegen van categorieën en sortering. Ik vind het een hele opluchting wanneer de meeste artikelen in categorieën zitten. Zoals je ziet worden artikelen in de categorieën alfabetisch gesorteerd op de titel of op wat men onder DEFAULTSORT meegeeft, zoals meestal de familienaam.

Er zijn natuurlijk allerlei details. Bijvoorbeeld hoeft iemand niet als Belgisch componist gecatalogiseerd te worden wanneer deze reeds Vlaams componist is, want de hele categorie Vlaams componist staat al gecatalogiseerd als Belgisch componist. Anderzijds ben ik daar zelf onlangs van afgeweken door een categorie Frans-Vlaams persoon aan te maken en deze onder Vlaams persoon te zetten. Iemand uit Frans (of Zeeuws) Vlaanderen kan wel Vlaming zijn, maar toch geen Belg. (Om het helemaal moeilijk te maken kan ik zelfs stellen dat een Brabander en een Limburger niets te maken hebben met de hedendaagse definitie van Vlaming...) Sommigen definiëren Belg als iemand die geboren is waar nu België ligt; voor anderen is iemand die leefde voor de onafhankelijkheid van wat nu België is, geen Belg. Vandaar dat men ook "Zuid-Nederlands persoon (voor 1830)" tegenkomt. Over dat soort ingewikkeldheden kan men later nog eens nadenken. Groeten, —Mendelo 4 nov 2014 19:03 (CET)

Graag gedaan! —Vecaman 5 nov 2014 00:38 (CET)

Overname van artikelen

Beste Vecaman, wilt u bij overname van artikelen van een site, die onder de GNU-licentie voor vrije documentatie valt/werkt, in de bewerkingssamenvatting een permanente link (Permalink) op naar die versie zetten? Zie ook hierboven.

Permalink

Stap 1

Voor overname van artikelen (enz.) uit andere bronnen die eveneens de GNU-licentie voor vrije documentatie hanteren zoals Wikipedia geldt de volgende regel: Neem daartoe in de bewerkingssamenvatting een permanente link op naar de versie die wordt overgenomen.

Een permanente link is een link naar een bepaalde versie van een pagina. Dat is wat anders dan een gewone link, die steeds naar de nieuwste, huidige versie schakelt, waarvan de inhoud regelmatig kan veranderen.

Waar de permanente link naar verwijst blijft voor altijd hetzelfde.

Een permanente link maak je door links in de zijbalk, onder 'hulpmiddelen' op 'Permanente koppeling' te klikken. Daarop verschijnt in de adresbalk de permanente link naar de paginaversie die je op dat moment bekijkt. (Kopieer en plak deze link in de bewerkingssamenvatting, "Bron: <permalink>)

Stap 2

Een handigheidje hierbij is dat je ook met je rechtermuisknop kan klikken op de 'Permanente koppeling' en dan in het menu kan kiezen voor het kopiëren van de link. Dat scheelt je dan een pagina minder te laden.

Stap 3

Je wilt een artikel overnemen maar niet de laatste versie. Klik de geschiedenis aan. Klik op de datum en tijd welke versie je wilt overnemen. Daarop verschijnt in de adresbalk de permanente link naar de paginaversie die je op dat moment bekijkt. (Kopieer en plak deze link in de bewerkingssamenvatting, "Bron: <permalink>) Het is voor later en anderen prettig wanneer je de datum en tijd in de samenvatting ook overneemt. (De datum staat in de eerste regel op de pagina)

Wat ik en enkele anderen tevens doen is, weergeven door wie en wanneer het lemma is gestart. Wanneer een lemma substantieel door iemand is bewerkt noteer ik dat ook. (deze gegevens zijn na verwijdering niet snel terug te vinden)

Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 12 dec 2014 14:36 (CET)

Dank U wel voor de informatie. Ik hoop alles goed begrepen te hebben en ervan nuttig gebruik te kunnen maken. --Vecaman (overleg) 12 dec 2014 20:57 (CET)

2015

NewYear2015.jpg


Vecaman,

Een gezond en voorspoedig 2015

Met vriendelijke groet, Lidewij

Studenten

Zie Lijst van studentenverenigingen

Deze pagina verwijst naar lijsten van studentenverenigingen in Nederland en België. Onder een studentenvereniging wordt verstaan elke vereniging van studenten, ongeacht haar verenigingsdoel of geografische ligging. De lijsten zijn uitgesplitst naar de inhoudelijke functie die door de studentenvereniging behartigd wordt. Deze functies zijn universele fenomenen en vallen uiteen in:

Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 14 apr 2015 20:29 (CEST)

Dank U. Voortaan zal ik met deze lijsten rekening houden. --Vecaman (overleg) 14 apr 2015 23:57 (CEST)

Misschien kunt u deze mede onderhouden. Deze lijsten gaan allemaal niet op alfabet, maar op gemeenten. Hier kunt nog vele bestaande pagina's vandaan halen voor de alfabet lijst >> Lijst van Nederlandse en Belgische studieverenigingen. Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 21 apr 2015 20:06 (CEST)

Goed idee. Daar sta ik ook open voor. --Vecaman (overleg) 21 apr 2015 20:24 (CEST)

Misschien zijn verenigingen die nog nergens op staan.? --Lidewij (overleg) 21 apr 2015 21:36 (CEST)

We zullen het eens bekijken. --Vecaman (overleg) 21 apr 2015 22:50 (CEST)

Huis Merode

Vecaman, dank voor het toevoegen van Huis Merode. Goed dat u zag dat de genealogie onder het vloerkleed werd geveegd. Echter wij moeten ons wel houden aan de afspraken ten aanzien van de licenties. Lees het bovenstaande nog even door.

ref weg -? >> Ref moet zeker blijven. ze geven de waarde aan het artikel.

Met vriendelijk groet, Lidewij (overleg) 15 mei 2015 14:42 (CEST)

Dank U voor de onderrichtingen. Heb de permanente link toegevoegd. Vecaman (overleg) 15 mei 2015 14:54 (CEST)

Beste Vecaman, de permanente link hoort in de samenvatting. Mvg, Lidewij (overleg) 15 mei 2015 15:43 (CEST)

Ik heb inmiddels de permanente link in de samenvatting aangebracht. Vecaman (overleg) 15 mei 2015 16:10 (CEST)

Bij pagina's die nog geen maand oud zijn is de datum van de link minder belangrijk.

Bedankt voor de tips. Afgaande op wat daar staat onder bronvermelding, heb ik de bronlink ook nog eens onderaan in het lemma geplaatst, want in de bewerkingsgeschiedenis kan de samenvatting van de eerste plaatsing uiteraard niet meer veranderd worden. Ik hoop dat dit zo gaat.

Vecaman (overleg) 15 mei 2015 17:54 (CEST)

Samenvoegen

Beste, het is gewoonlijk beter is om geen tien lijstjes te maken van composities van die of die componist. Bijvoorbeeld Nicole De Paepe. Dat past allemaal overzichtelijk in één artikel zonder dat het overladen is. Men kan met === verschillende niveaus van onderverdelingen en structuur aanbrengen en zo de verschillende composities sorteren, als dat gewenst is.Mendelo 4 jun 2015 09:00 (CEST)

Okee, ik zal eens bestuderen hoe dit efficiënt in deze zin kan bijgestuurd worden. Dank voor de opmerking.Vecaman 4 jun 2015 10:05 (CEST)

Beste, kunnen de volgende pagina's worden verwijderd?

Werken van Carl Verbraeken voor accordeon solo
Werken van Carl Verbraeken voor bassethoorn in F en piano
Werken van Carl Verbraeken voor piano solo
Werken van Carl Verbraeken voor trombone en piano
Werken van Carl Verbraeken voor trompet en piano
Werken van Carl Verbraeken voor twee trompetten
Werken van Nicole De Paepe voor Hoorn en piano
Werken van Nicole De Paepe voor cello en piano
Werken van Nicole De Paepe voor dwarsfluit en harp
Werken van Nicole De Paepe voor hoorn en piano
Werken van Nicole De Paepe voor kinderorkest
Werken van Nicole De Paepe voor piano en strijkorkest
Werken van Nicole De Paepe voor piano solo
Werken van Nicole De Paepe voor pianotrio
Werken van Nicole De Paepe voor twee piano's
Werken van Nicole De Paepe voor vierhandig klavier
Werken van Nicole De Paepe voor viool en piano
Werken van Nicole De Paepe voor zang en piano

Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 16 jun 2015 14:59 (CEST)

Beste Vecaman, Ik bedoel bv deze pagina Werken van Nicole De Paepe voor twee piano's.
Wat maakt dat u deze teksten dus Werken van Nicole De Paepe bij Nicole De Paepe weghaalde? Mvg, --Lidewij (overleg) 16 jun 2015 20:35 (CEST)

Okee, sorry, ik wist even niet wat te doen. Bedankt voor de hulp! Mvg, --Vecaman (overleg) 17 jun 2015 04:54 (CEST)

Lidewij, een aantal teksten zijn nu leeg, omdat de inhoud in een artikel bij elkaar werd gebracht. (Het werd dus niet weggehaald bij Nicole De Paepe, maar andersom.) Ik denk niet dat er enig bezwaar is om de lege lemma's nu helemaal te verwijderen.
Vecaman, ik vind het al heel wat beter zo.
Misschien is de bedoeling iets duidelijker indien men in een dergelijke situatie {{te verwijderen}} zet op de 'verlaten' artikelen, of op de pagina Wikisage:Te verwijderen noteert wat weg mag. (Want een 'leeg' artikel is niet helemaal weg.) Mendelo 17 jun 2015 14:41 (CEST)

Beste Vecaman, wilt u dat de onder staande pagina nog blijven? Klik u ze even op. Wanneer u er niets meer mee gaat doen kunnen ze volgens mij worden verwijderd. Wanneer u ze wilt behouden, is dat prima. Maar geef dan even aan wat u er mee wilt gaan doen. Wat eens is verwijderd, kan altijd weer terug. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 24 jun 2015 11:03 (CEST) Nee hoor, die mogen weg. Mvg, --Vecaman (overleg) 24 jun 2015 11:21 (CEST)

Adel

Dank U wel voor al deze referenties. Het is de bedoeling van de 'lijst van adellijke huizen' om tot een rangschikking te komen van de naamdelen, voor zover deze overeenkomen met de plaatselijke heerlijkheden en de geschiedkundig-economische betekenis daarvan. Op deze wijze zou de lijst een wezenlijke aanvullende historische visie moeten kunnen bijbrengen zonder de andere Categorieën inhoudelijk te herhalen. Ik zal zeker met de aangevoerde inhouden rekening houden bij het nieuwe project en hopelijk het geschiedkundig en maatschappelijk belang van de studie der naamdelen kunnen belichten in de loop van de verdere afhandeling. Nogmaals dank! --Vecaman (overleg) 28 aug 2015 16:16 (CEST)

Beste Vecaman, het is me ondanks uw uitleg nog niet duidelijk wat uw project behelst.

In het overnemen van lijsten van Wikipedia zie ik geen bezwaar, omdat ze er uiteindelijk toch weer anders uit gaan zien.
Welke bronnen gebruikte u bij het controleren van Huis Merode?
Ik zie dat u soms linkt naar Geni. Weet u dat die commerciële site zeer onbetrouwbaar is? Kwantiteit. Kwaliteit heb ik nog niet kunnen ontdekken. Wanneer op de bewuste pagina een bron gemeld wordt is de bron te gebruiken. Wanneer u Geni gebruikt als bron dan wel graag vermelden. Groet, -- Lidewij (overleg) 28 aug 2015 21:56 (CEST)

Tja, vaak komen de correcties op het huis Merode overeen met Geni. Het lijkt het efficiëntste om, indien er een vermoede onbetrouwbaarheid zou zijn (of een onvoldragen hypothese), om dit in het overleg te brengen. Voorzichtigheid en zuinigheid met dergelijke verwijzingen is in elk geval geboden. Vecaman (overleg) 28 aug 2015 22:23 (CEST)

Rode links

Beste Vecaman, de pagina Carl Verbraeken heeft nu 131.851 bytes. Ik weet niet waar de precies grens zit, maar er kan niet veel meer bij. Wanneer u alle rode linken wilt behouden wil ik kijken of ik met sjablonen kan gaan werken. Het uiterlijk verandert dan niet. Achter rode linken zitten nieuwe pagina's. Is het de bedoeling dat u deze pagina's ter zijne tijd nog gaat invullen? Om niet in de problemen te komen zal ik een sjabloon gaan invoegen. Mvg, --Lidewij (overleg) 5 sep 2015 12:44 (CEST)

Dag Lidewij, misschien moet de werkenlijstorganisatie van sommige componisten inderdaad nog anders bekeken worden. Ik denk niet dat er nog meer dan een honderdtal rode linken bijkomen bij de pagina Carl Verbraeken. Op de korte termijn zullen waarschijnlijk ook niet meer dan 10% daarvan tot een lemma ontwikkeld worden. Maar ik weet natuurlijk ook niet exact waar de grens voor één pagina zit. Suggesties zijn uiteraard welkom. Mvg, --Vecaman (overleg) 5 sep 2015 12:59 (CEST)

Vecaman, al doende leert men meer. Ik zal nog enkele sjablonen maken. Nu heb ik er ruim 8000 bytes uitgehaald. Dit is nu hier te bewerken >> Sjabloon:Verbraeken viool en piano. Groet, --Lidewij (overleg) 5 sep 2015 13:25 (CEST)

Dank U voor de hulp! Ik kende inderdaad deze techniek nog niet. Mvg, --Vecaman (overleg) 5 sep 2015 13:29 (CEST)

Boeketje

Nuvola apps knotes.png
Boeket

Mand van kruidnagels met een boeket van veren.jpg
Beste Vecaman, een speciaal boeket voor op uw werktafel. Vers water is niet nodig.

Hartelijke groet, --Lidewij (overleg) 20 sep 2015 14:40 (CEST)

Ik kom eens buurten

Beste Vecaman, ik zie u lijsten en lijsten en nog eens lijsten importeren. Dienen die enig doel? En heeft u daar plannen mee? En dan nog eens wat. U maakt artikeltjes aan van een zin. Ik lees die, en denk nu weet ik nog niets. Wat is daar de bedoeling van? Gaat u die later afwerken of zo? Ik zie namelijk erg weinig wat als eigen werk te bestempelen is, wat toch eigenlijk wel de bedoeling is van een naslagwerk schrijven. Vriendelijke groet, Graaf Statler (overleg) 6 apr 2016 09:42 (CEST)

Dag Graaf Statler, zoals U weet kan men op Wikisage wel degelijk een ganse sociale structuur in ruimte en tijd weergeven, in tegenstelling helaas tot andere wiki's. Dat is het grote voordeel van Wikisage op de iets langere termijn (met lijsten gaat dat ook sneller vooruit). Mensen zullen dat appreciëren (doen ze nu al) en meer tot medewerking geneigd zijn, we mogen die kans niet onbenut laten. Zowel deze piste als het ideaal van de 'uitgewerkte artikelen' kan daarbij als hefboom dienen. Vriendelijke groet, overleg) 6 apr 2016 10:05 (CEST)

Statler, aan de werkwijze te zien is het wel degelijk als eigen werk te zien. Vecaman maakte beginnetjes over zowat alle muziekschooldirecteurs en Belgische componisten. Wel zou het op termijn zeker wenselijk zijn, de artikelen van de bekende figuren onder hen meer uit te werken. Het is wat vreemd, over een bekend en invloedrijk componist alleen maar te vinden dat hij directeur was in het deeltijds kunstonderwijs, terwijl er veel meer over te zeggen is. Mendelo 6 apr 2016 10:12 (CEST)
GS, er wordt gekozen om eerst een schema te maken met beginnetje, zo is men op Wikipedia ook begonnen. Er zijn mensen die dit waarderen. https://www.geni.com/projects/Nederlandse-Vlaamse-componisten/4675 --Lidewij (overleg) 6 apr 2016 10:26 (CEST)
Bedankt voor jullie antwoorden. Inderdaad een leuk project, en te hopen is dat er wat meer mensen aan komen meewerken. Overigens heb ik niets tegen, vooral kloppende!, beginnetjes. Het was meer nieuwsgierigheid wat nu toch de bedoeling was en absoluut niet de bedoeling om te ontmoedigen. Ik zou haast zeggen, hoe meer beginnetjes en hoe minder troep, hoe beter. Vriendelijk groet, Graaf Statler (overleg) 6 apr 2016 11:03 (CEST)

Koninklijk Conservatorium van Brussel

Hallo Vecaman, de artikelen Koninklijk conservatorium van Brussel en Koninklijk Conservatorium (Brussel) bestaan naast elkaar. Indien dit hetzelfde is, kunnen de artikelen beter worden samengevoegd. Er kunnen doorverwijzingen worden gemaakt van de verschillend geschreven namen naar één artikel. Mendelo 14 mei 2016 08:51 (CEST)

Alles is inmiddels tot één artikel herleid. Vecaman 14 mei 2016 13:54 (CEST)

Citaat

It is much more important who the singing master at Kisvarda (een klein dorpje) is than who the director of the Opera House is, because a poor director will fail. But a bad teacher may kill of the love of music for thirty years from thirty classes of pupils.

— Zoltán Kodály, 1929

(Mendelo 20 jul 2016 17:21 (CEST))

Inderdaad, Zoltán Kodály was een wijze man. :-)

(Vecaman 20 jul 2016 17:30 (CEST))

Nakijken

Wilt u het artikel Muziekacademie van Halle even nakijken? Na het lezen van http://www.nieuwsblad.be/cnt/blide_01944042 heb ik de indruk dat de opeenvolging van directeurs niet helemaal klopt. Mendelo 5 sep 2016 20:30 (CEST)

  • De gegevens zijn nagekeken en aangepast. Ottoy is van 2012 tot 2015 teruggekeerd in zijn functie.

Vecaman 5 sep 2016 20:55 (CEST)

Ik dacht al dat het beter was om even te vragen. Op die oplossing zou ik niet gekomen zijn. Mendelo 5 sep 2016 21:05 (CEST)

Nog een vraagje

Is Camille Schmitt dezelfde als Camille Schmit? Ik vermoed zoiets. Mendelo 5 sep 2016 21:03 (CEST)

OK, ja, is dezelfde. Zijn naam blijkt met één t te zijn. Mendelo 5 sep 2016 21:12 (CEST)
  • Inderdaad, zo is het. Bedankt voor de melding. De versie met tt mag dus eigenlijk weg.

Vecaman 5 sep 2016 21:58 (CEST)

Het is bewaard als een doorverwijzing. Het is dus geen apart artikel meer, maar wanneer iemand per vergissing Schmitt met twee t's typt, stuurt het de lezer door naar de versie met één t. Mendelo 6 sep 2016 19:21 (CEST)

Cheerio

Een liedje kwam hier terecht als Sinjorenlied. Versies van dit liedje zingt men ook over Holland, Amsterdam, Brugge en vele andere plaatsen, en herinner ik me ook niet een versie met België? Oud zeemanslied, studentenlied,… Waar komt het eigenlijk vandaan? Indien u daar toevallig iets over te weten komt, zou ik er wel nieuwsgierig naar zijn. Mendelo 30 sep 2016 20:17 (CEST)

Ik heb intussen een spoor gevonden. Het zal wel een Nederlandse tekst zijn op een Engels soldatenliedje dat in de Eerste Wereldoorlog populair werd: Bless 'Em All. Mendelo 30 sep 2016 20:38 (CEST)
Inderdaad, de grote Britse musicalartiest Fred Godfrey (1880-1953) schreef de tekst op een melodie componist Robert Kewley. Over deze laatste is vooralsnog zeer weinig geweten. De melodie kan geconcipieerd zijn als trage Engelse Wals en door Godfrey verlevendigd voor gebruik door de RAF en later door Vera Lynn (99 jaar en springlevend in 2016!). Als er zo weinig over Kewley te vinden is, is het niet uit te sluiten dat hij als militair in WO1 gesneuveld zou zijn, intrigerend om te onderzoeken. Vecaman 30 sep 2016 22:48 (CEST)

Sortering

Hoi,

Aangezien we van in Nederland en België aan Wikisage werken, is het sorteren van de familienamen niet altijd vanzelfsprekend.

In België sorteert men een familienaam met de of met van gewoon bij de of van.

In Nederland laat men die de of van (als het niet eeneengeschreven is) weg, en zet het hoogstens achteraan.

  • België: Van Damme, Jean-Claude
  • Nederland: Damme, Jean-Claude van

Directeur in het deeltijds kunstonderwijs lijkt mij geen typisch Belgisch onderwerp, vandaar dat de Nederlandse sortering voorrang zou hebben. Indien dit wel een enkel-Belgische categorie is, kan men de Belgische sortering behouden.

Om het echt alfabetisch te houden, wordt de spatie en hoofdletter weggelaten bij het sorteren. (bij DEFAULTSORT of achter de | van de categorie).

Dus:

  • België: Vandamme, Jean-Claude
(Eigenlijk mag het koppelteken dan ook weg, maar meestal klopt het wel, tenzij ook Jean-Luc, Jean-Pierre, Jean-Jacques Van Damme artikelen krijgen.)

Verschillende sorteringen in een artikel zijn ook mogelijk. De meestgebruikte sortering komt dan best in DEFAULTSORT:, en per categorie kan men iets anders aangeven om op te sorteren.

Dus in de categorie Geboren in Gent volgt de Belgische sortering, maar in de categorie Overleden in 1888 de Nederlandse sortering, ten behoeve van de niet Belgische lezers.

Ik hoop dat mijn uitleg een beetje begrijpelijk is. Mendelo 7 jan 2017 16:59 (CET)

Hoi Mendelo,

'Deeltijds kunstonderwijs' is nu net wel een uitsluitend Belgische aangelegenheid hoor. In Nederland heet dat meestal muziekscholen, toneelscholen, dansscholen en tekenscholen of academies. Het concept is flink verschillend in de twee landen, dus ik hoop op en pleit met aandrang voor het respecteren van de Belgische sorteerwijze. Anderszijds heb ik de gewoonte om Nederlanders altijd in de Nederlands sorteerwijze te presenteren. Dat zou toch al een mooi compromis - dat zijn werkbaarheid allang bewezen heeft - moeten zijn , toch? Als je Belgisch-gesorteerde namen uit Nederland vindt zal ik ze met plezier aanpassen. Vecaman 7 jan 2017 17:12(CET)

In dat geval, OK voor de Belgische sorteerwijze. (Alleszins is deeltijds kunstonderwijs wellicht de officiële, technische of wettelijke term, terwijl de burger vaak ook de benamingen muziekschool, dansschool, toneelschool, tekenacademie, e.d. gebruikt.) Mendelo 8 jan 2017 18:28 (CET)

Zo is het inderdaad. Hartelijk dank! Vecaman 8 jan 2017 18:31(CET)

Ik voeg nog eventjes toe dat tekens met accenten en hypocritische tekens zoals ü, ç, é, â in Nederlandse en Belgische sortering de waarde krijgen van u, c, e, a, dus van de versie zonder accent of tekentje erop. Een naam als bijvoorbeeld *Bacočić-Miłoslaw, Josüé* wordt dan gesorteerd (in bvb. DEFAULTSORT:) als *Bacocicmiloslaw, Josue*.
Gegroet. Mendelo 30 jul 2018 14:16 (CEST)

Lijst

Bij het artikel folklore zou men best ook een naam bedenken die zegt dat het een lijst is. Het is eerder ontgoochelend voor de lezer die een artikel wil lezen met uitleg over folklore, om gewoon een lijstje te vinden. Belgische folklore idem. Het kan trouwens nooit de bedoeling zijn om een vermelding van twee dingen jarenlang als lijst te laten staan, terwijl men er zonder veel opzoeken al in een keer tientallen kan aan toevoegen. Mendelo 11 jan 2017 10:42 (CET) Hoi Mendelo, ik heb in de verwijzingen toegevoegd dat het om een lijst gaat. Misschien moeten we nu ook de namen zelf van die artikels veranderen, maar ik weet niet of ik dit kan (mag?) doen. Vecaman 11 jan 2017 11:12(CET)

Welke is juist?

Max Vandermaesbrugghe of Max Vandermaesbrugge? Mendelo 17 mrt 2017 15:49 (CET).

Het is zonder h, blijkens mailadres van betrokkene. Alles is aangepast. Vecaman 17 mrt 2017 16:00 (CET)

Donesymbool.gif OK. Mendelo 17 mrt 2017 22:58 (CET)

Bewerken

Hallo Vecaman,

Als je meerdere kleine bewerkingen van plan bent, kan je uiteraard nog steeds bovenaan de knop "bewerken" gebruiken, verschillende bewerkingen tegelijk uitvoeren, en dan pas opslaan. Dat scheelt na een tijdje wel honderden bewerkingen. Uiteraard is het mogelijk dat men wegens een vergetelheid wel eens na het opslaan nog iets moet bewerken en opslaan, en dan nog eens en nog eens; of het is zeker mogelijk dat men het tussendoor nog eens opslaat als voorzorgsmaatregel om niet alle bewerkingen kwijt te zijn. Maar het is redelijk om te zeggen dat de lijst met het aantal bewerkingen niet noodzakelijk langer hoeft te zijn dan het bewerkte artikel. Smile2.png

Beste groet,

Mendelo 11 mei 2017 12:03 (CEST)

Okee zal er aan denken,

Vecamen 11 mei 2017 12:28 (CEST)

Beginnetje

Beste Vecaman, ik heb geen idee waar u mee bezig bent. U maakt lemma's zonder inhoud. Een beginnetje heeft minimaal 3 feiten. Zet ik ze binnen uw gebruikers ruimte of ga ik ze verwijderen? Met vriendelijk groet, --Lidewij (overleg) 18 sep 2017 18:12 (CEST) Okee zet ze maar binnen de gebruikersruimte dan in afwachting van verdere uitwerking. --Vecaman (overleg) 18 sep 2017 19:08 (CEST) Ik ben er inmiddels aan begonnen om de artikels met enkel een reasonator-referentie (dat is beter dan helemaal niets) stap voor stap om te werken tot beginnetjes. (overleg) 19 sep 2017 14:32 (CEST)

Ik vond zopas ook zo een artikel zonder inhoud. Het wegwerken van een rode link door er een artikel te plaatsen zonder inhoud, is geen hulp voor wie iets opzoekt, en geeft het verkeerde idee dat daar een artikel staat. Niet aan te raden, dus. Mendelo 13 mrt 2018 17:51 (CET)
Tja, dank u voor het uitwerken. Vele van die artikels zijn al tot een minimum opgewerkt, maar hier en daar komt er nog een boven water. Ik doe het in elk geval nu niet meer op die manier. Vecaman (overleg) 13 mrt 2018 17:55 (CET)
Oef. ;) Ik vergeet ook wel eens een begonnen artikel verder uit te werken, maar een leeg artikel hoeft echt niet. Altijd welkom voor het verder uitwerken en uitdiepen van artikelen. Mendelo 13 mrt 2018 19:08 (CET)

🏆
Hallo Vecaman.

Bedankt voor je inzet
in het proeflezen van artikelen
en het corrigeren van spelling en typfouten!

Of het wegwerken van typfouten en spellingsfouten zoals ik u overigens ergens prima zag doen. Met dank daarvoor. Mendelo 13 mrt 2018 19:21 (CET)

Categorys

Hoi Vecaman, Je maakt categorieën aan zonder die zelf aan een categorie toe te wijzen. Moeten alle categorys niet worden gecategoriseerd zodat ze terugvindbaar zijn? --Oleander (overleg) 18 jan 2018 18:55 (CET)

Ik dacht het niet, in tegendeel, door de rode categorieën te doen ontstaan krijgen ze hun nut. Die categorieën zelf categoriseren kan later ook nog, voel U vrij. Ik stop er nu wel even mee. (overleg) Vecaman (overleg) 18 jan 2018 19:01 (CET)
Doe vooral verder, maar op welke manier vind je die categorys terug zonder via de categorieboom te gaan zoeken? --Oleander (overleg) 18 jan 2018 19:10 (CET)
Ook de categorieën die zelf nog niet in een categorie staan zijn gewoon terug te vinden via de categorielijst in de linkerkolom. Of ze zelf al in een categorie staan heeft geen belang.-- Vecaman (overleg) 18 jan 2018 19:16 (CET)
Bedoel je [1], of nog iets anders? --Oleander (overleg) 18 jan 2018 19:21 (CET)
Dat is het.Vecaman (overleg)Vecaman (overleg) 18 jan 2018 19:24 (CET)
Bijvoorbeeld: Categorie:Koning van Majorca, waar moet ik die terugvinden, want ik vind ze daar niet in terug. --Oleander (overleg) 18 jan 2018 19:28 (CET)
O ja, die staat er gewoon al bij. --Vecaman (overleg) Vecaman (overleg) 18 jan 2018 19:34 (CET)

Bevat 'Koning van Majorca' hierVecaman (overleg) 18 jan 2018 19:37 (CET)

Maar dat is wel moeilijker op te zoeken, kun je niet direct bij aanmaak van de categorie deze ook categoriseren? Desnoods in de categorie Categorie:Nog te categoriseren die ik zonet heb aangemaakt.--Oleander (overleg) 19 jan 2018 18:02 (CET)
goed idee, zal eens kijken. Heb nu even geen tijd, en niets houdt je tegen om de belangrijkste gevallen al aan te passen. Bedankt alvast! Vecaman (overleg) 19 jan 2018 18:15 (CET)
Vecaman, het is niet meer nodig, Lidewij heeft hieronder een handige link gegeven hoe ik die categorieën nog makkelijker kan vinden. Sorry dat ik je hiermee heb gestoord!--Oleander (overleg) 20 jan 2018 00:10 (CET)
Zie Speciale pagina's
Gaat allemaal van zelf. *Niet-gecategoriseerde categorieën
Groet, --Lidewij (overleg) 19 jan 2018 19:27 (CET)
Bedankt Lidewij voor die link! Dan is mijn probleem opgelost. --Oleander (overleg) 20 jan 2018 00:10 (CET)
Ook heel hartelijk bedankt, gelukkig! Vecaman (overleg) Vecaman (overleg) 20 jan 2018 00:18 (CET)

Ook een bedenking is dat soms een voorlopige categorie op een pagina gezet werd, in afwachting tot er misschien verschillende artikelen in die categorie zitten en daaruit dan blijkt dat het een goed idee is om die categorie definitief aan te maken, of in het andere geval, dat er een andere categorie gevonden wordt die dezelfde bedoeling heeft, en het artikel in die andere categorie wordt gezet om onnodige dubbele categorieën te vermijden. Mendelo 13 feb 2018 08:53 (CET)

Dank U voor de suggestie, goede reflectie vooraf is blijkbaar de boodschap. Zal gebeuren. Vecaman (overleg) 13 feb 2018 10:06 (CET)

Een voorbeeld van een voorlopige categorie is Nederlandse hoogleraar. Taalkundig is dit juist, maar een Nederlands hoogleraar is ook juist. Aangezien de meeste categorieën aangemaakt zijn zonder de -e, dus Nederlands hoogleraar, is de bijkomende categorie Nederlandse hoogleraar niet nodig. (Soms is de -e inderdaad noodzakelijk.) In gevallen wanneer u maar een artikel in een categorie ziet, is de kans groot dat er iets nog niet doordacht is… of dat er een categorie bestaat met een lichtjes andere spelling. Groeten. Mendelo 4 sep 2018 20:21 (CEST)

Inderdaad, bedankt voor de opmerking. We streven er natuurlijk naar om zo weinig mogelijk lege categorieën over te houden. Stap voor stap. Vecaman (overleg) 4 sep 2018 20:39 (CEST)

REDIRECT

Sorry we waren tegelijk Lidewij (overleg) 30 apr 2018 08:12 (CEST) Ook dat niet, ik zag Zie Jos Van Den Borre.

Merksem

Ik lees dat Harry Evers aan het Conservatorium van Merksem pianospel leerde. Ik vermoed dat dit hetzelfde is als de Muziekacademie van Merksem, maar ik wacht even af wat u hierover vindt. Mendelo 2 jun 2018 20:59 (CEST)

Ook vóór 1940 was er te Merksem geen professioneel muziekonderwijs, dus ik denk dat dit vermoeden juist is. Het lemma is ook in die zin aangepast. De wetgeving op het kunstonderwijs veranderde wel in 1935, dus het is niet gans uitgesloten dat men vóór dit jaar ‘vrijer’ omging met de school-en vakbenamingen. Vecaman (overleg) 2 jun 2018 23:07 (CEST)

Of dat de Nederlandse geschiedschrijver meer gespecialiseerd was in het oorlogsgebeuren dan in de benamingen van scholen in België. Bedankt voor de aanpassing. Mendelo 4 jun 2018 13:19 (CEST)
Inderdaad! Vecaman (overleg) 4 jun 2018 14:28 (CEST)

MoiraMoira

Kan u nog een stem uitbrengen om MoiraMoira voorgoed af te zetten als moderator op Wikipedia? Stemmen kan nog tot middernacht. Dank. --Flirado (overleg) 27 aug 2018 17:43 (CEST)

Categorie:Laureaat van het VerDi-keurmerk

Hallo Vecaman,

Heb je nog plannen met de Categorie:Laureaat van het VerDi-keurmerk of mag de categorie worden verwijderd? Groeten, --Gentenaar (overleg) 27 okt 2018 16:14 (CEST)

Dank voor de melding! Het is bijgewerkt nu. De categorie met “laureaten” in de meervoudsvorm mag nu eventueel weg, maar dat hoeft niet echt.

Vecaman (overleg) 28 okt 2018 16:28 (CET)

Pagina's

Categorie:Pagina's waar iets mee is
zie Categorie:Wikisage:Pagina's waar iets mee is
en Categorie:Wikisage:Pagina's waar wat mee is
Samenvoegen is een beter idee dan verdubbelen. Mendelo 5 feb 2019 17:20 (CET)

Inderdaad! Zelf weet ik helaas niet hoe dit moet of kan gebeurenVecaman (overleg) 6 feb 2019 11:10 (CET)

Willy Mortier‎

--Lidewij (overleg) 14 mrt 2019 23:24 (CET) Dank U! Er blijkt een naamgenoot met hetzelfde geboortejaar te bestaan, wiens sterftejaar 2008 op muziekweb.nl aan de componist toegeschreven wordt. Voorzichtigheid is geboden. Vecaman (overleg) 14 mrt 2019 23:35 (CET)

Bekende dorpelingen

Beste Vecaman, categorieën zoals "Categorie: Bekende Pamelaars" lijkt me op dit moment nogal buiten proportie. We geven de voorkeur voor de enkelvoud-vorm (tenzij er een goede beredenering is voor een meervoud). Maar waarom beginnen met een enkele bewoner van Pamel. Zelfs voor dichtbevolkte steden bestaat een gelijkaardige categorie nog niet. Mendelo 26 sep 2019 08:16 (UTC) Op Wikip***a bestond het, vandaar. Vecaman (overleg) 26 sep 2019 09:34 (UTC)

Willem van der Velde(n)

Zegt deze naam u iets? Hij was eerste? hoboïst in het Utrechts Symfonie Orkest en een redelijk bekende reparateur van hobo's in die tijd. Hij is denk ik vijfentwintig jaar geleden overleden en is vlak na de oorlog orkestlid geworden. Ik kan niks meer over hem vinden namelijk.

Vriendelijke groet.

Willem van der_Velde

Hetzelfde idee, dubbel dus. Kijk maar even hoe op te lossen. De (summiere) bron op componisten.net en de categorieën zijn toegevoegd. Vecaman (overleg) 26 okt 2019 11:58 (UTC)

Thanks! Goed van die bron zeg, vaak is er namelijk niks te vinden. Keep on the good job with lijsten en cats, die zijn heel erg nuttig vaak al zien vele dat niet in. Juist voor content writers. M.

Hevrin Khalaf‎‎

Bedankt voor het vertalen van het lemma over Hevrin Khalaf‎‎.--Gentenaar (overleg) 31 okt 2019 16:17 (UTC) Graag gedaan!Vecaman (overleg) 31 okt 2019 16:18 (UTC)

Naslagwerk

  • Titel, Componisten en composities
Ondertitel, opgave van de meest bekende toondichters en hun voornaamste werken
Auteur, Lurasco, F.M.
Jaar van uitgave, 1907
Lidewij (overleg) 9 feb 2020 17:04 (UTC)