Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Overleg:Tien geboden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Islam

Volgend gedeelte en de bemerking erbij stonden reeds op de Wikipedia-versie op onzichtbaar. Ik heb het uitgeknipt uit deze versie en zet het even apart.

(1) Hoe relevant is onderstaand islamgedeelte hier in dit artikel?

(2) Het onderstaande is uitermate slecht Nederlands (zeer slecht vertaald?) Zonder verbetering tot op zijn minst goed Nederlands is het zo NIET acceptabel. (Ik heb al wat spellingsaanpassingen gedaan. —Mendelo)

Evenals het jodendom en het christendom, kent ook de islam geboden die overeenkomen met de Tien geboden. Maar er zijn in de islam meer dan tien geboden. Bij het overtreden ervan mogen er strafmaatregelen worden opgelegd, die klaar en duidelijk zijn vastgelegd. Zo wordt een persoon die iemand vermoordt, op de zelfde dag gedood (oog om oog, tand om tand principe). Alleen de nabestaanden van het slachtoffer mogen de dader gratie verlenen. Wanneer iemand iets steelt, dit door twee getuigen wordt bevestigd en de buit meer waard is dan 90 gram zilver, dan wordt de rechterhand aan de pols afgehakt. Wanneer door twee getuigen wordt aangetoond dat iemand vreemdgaat, worden de daders bestraft. Zijn de daders gehuwd, dan luidt het oordeel dat ze door steniging moeten worden gedood. (Alleszins wordt van de twee getuigen verwacht dat ze de de beschuldigden beide naakt zagen en met de geslachtsorganen zichtbaar. Indien het onder een deken plaatsvond, geldt het getuigenis niet en de daad ook niet, dan krijgen de getuigen te maken met smaad en laster.) Is de dader ongehuwd, dan wordt deze met 80 zweepslagen bestraft. Voor de overige strafmaten is het raadzaam de shariawetten te raadplegen.

De islam kent ook het gebod Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben en erkennen. Het is in de islam de regel dat vrijwel alle zonden door God vergeven worden, op voorwaarde dat men hierover berouw toont, het rechte pad kiest en de zonde niet meer doet. Anders wordt het een zonde die niet te verontschuldigen is. De Koran geeft hier duidelijke uitleg over verwijst er meermaals naar.

In het artikel staat reeds: <<Hoewel in de Koran geen opsomming staat van deze tien geboden, kent ook de islam gelijkaardige verboden tegen bijvoorbeeld het dienen van andere goden, moord, diefstal en overspel.>> Dit lijkt me genoeg als samenvatting. Meer details lijken beter te passen in een artikel over de sharia. —Mendelo 9 jun 2012 08:38 (CEST)

Theologie

Het artikel zei: In het christendom zijn twee interpretatiewijzen gangbaar, namelijk:

  1. als wet: Het „gij zult” kan als imperatief gelezen worden, als regels waaraan men zich moet houden, dus door God opgelegd aan zijn volk.
  2. als belofte: Sommige theologen lezen echter de tien geboden met nadruk (zoals de joden plegen te doen) op de verkondiging aan het begin, dan worden het – volgens deze theologen – woorden van belofte en bevrijding; de schets van de situatie waarnaar het volk onderweg is, een land van belofte, een wereld van rechtvaardigheid.[bron?]
Er werd nog geen bronverwijzing gegeven. Ik haal het voorlopig uit het artikel en plaats het intussen hier. —Mendelo 9 jun 2012 14:18 (CEST)