Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Luik

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lidewij ik ben bezig, misschien wil je even wachten daarna kun je altijd nog terugdraaien? Kapitein Zeiksnor 15 dec 2011 21:50 (CET)

Probleem is, dat zoals ik een tijdje terug al zei, dat er nog helemaal geen eenstemmigheid in is, hoe een kwikie er uit moet zien. Ik heb nu het artikel terug gebracht, en maak net als in een DP verwijzingen naar de meest relevante pagina's. Ik denk dat Lidewij het ook daarom terugzette, net zoals ik nu deed. --Rodejong 15 dec 2011 21:56 (CET)
Ik denk dat Lidewij boos is over haar categorieen. Kapitein Zeiksnor 15 dec 2011 22:01 (CET)
Dat denk ik niet. Ze staat vast wat betreft die categorieën, maar dat betekend niet dat ze dat op deze manier gaat afreageren.--Rodejong 15 dec 2011 22:22 (CET)
Zie het antwoord op mijn overlegpagina, ik had doorgelinkt naar het hoofdartikel conform België, de verwijzing naar luik provincie is dubbelop want die staat al in de tekst van de kwiki. Kapitein Zeiksnor 15 dec 2011 23:13 (CET)
BWC Ik zal even duidelijkheid geven, ik heb waarschijnlijk per ongeluk de verkeerde knop gebruikt bij het terugkijken. Maar deze twee doorverwijzigingen staan mooier en duidelijker onderin. Ik was wel verdrietig, ik heb genoeg te doen, maar ik ga me niet afreageren Groet, Lidewij 15 dec 2011 23:19 (CET)
Vind je die extra zie provincie luik nodig? Het staat al gelinkt in de eerste regel. Verder had ik gelinkt naar het hoofdartikel zoals bij België, ik vind het best om op aan ander manier door te verwijzen maar dan moeten we het daar ook aanpassen. Kapitein Zeiksnor 15 dec 2011 23:24 (CET)
Er is nog tweemaal Luik. Het maakt het overzichtelijk. Ik zie een Kwiki niet als een inleiding, maar een volwaardig kort artikel van zo’n 200 á 500 woorden. --Lidewij 15 dec 2011 23:33 (CET)
Ja ik ook er is nu weinig van over. Je wil begrijp ik de dubbele zie ook verwijzing houden zoals het nu is? Kapitein Zeiksnor 15 dec 2011 23:36 (CET)
Kwikie is min of meer een kort artikel over X met aan het eind een doorverwijssectie naar gerelateerde pagina's ov3er X.
Dat het dubbel staat in het artikel maakt niet uit. Maar vanaf een Kwikie is het makkelijk zoeen via een Zie ook. Zo stel ik mij dat voor althans.--Rodejong 16 dec 2011 10:20 (CET)
Zoals het nu is vind ik m top! Het moet een aandachttrekker zijn voor verdere lezing--Rodejong 16 dec 2011 10:22 (CET)

@Medelo hierbij bronnen over corruptie/wapenhandel: De stad heeft een kwalijke naam door financieel wanbeheer. Gevolg: een gigantische bouwput die het centrum jarenlang domineerde en symbool werd voor de economische malaise. Hier werd de socialistische voorman André Cools vermoord, hier riekt het naar corruptie, hier bloeit de illegale wapenhandel. Hier werd ook Georges Simenon geboren, de beroemde detective-schrijver. 'Palermo aan de Maas', heet Luik ook wel. http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Belgie/luik.html De politiearchieven zijn vergeven van de smokkelpraktijken waarbij Belgen betrokken zijn. In de jaren tachtig kwam een onbekende hoeveelheid pinarisstolen van de Belgische wapenfabriek FN in omloop. Omdat de wapens niet voorzien waren van een serienummer of de gebruikelijke proefbanktekens, werd de politie al snel op het spoor gezet van werknemers bij de fabriek vlakbij Luik zelf. Inderdaad bleken die vuurwapenonderdelen te stelen en thuis in elkaar te knutselen. Het is niet bekend hoelang deze praktijk heeft geduurd. Een anonieme politiefunctioris zegt in het onderzoek dat 'hele families ervan leefden'. De wapens worden nog steeds gevonden, met name onder Turken in Nederland. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1757171/2004/07/22/Bijklussen-in-de-wapensmokkel.dhtml Kapitein Zeiksnor 21 aug 2012 07:47 (CEST)

Je bent zeker in staat dit soort informatie ook over Antwerpen te vinden. —Mendelo 21 aug 2012 08:58 (CEST)
Van Antwerpen weet ik het niet maar dat Luik om deze reden ook wel Palermo aan de Maas genoemd wordt lijkt me wel zinvol om in het artikel te houden. Kapitein Zeiksnor 21 aug 2012 09:59 (CEST)
Hoi Kapitein, fijn u weer te zien.
Tot half jaren '80 was er in Antwerpen ook dat spul te verkrijgen, maar daar werd men te veel in de gaten gehouden. Munitie was overal te koop. Half jaren '80 kon je in Luik, na een bezoekje van de markt langs het water, met een aantal Duitse (die nog niet zo oud waren) verpakt in een krant terug naar Nederland. --Lidewij 21 aug 2012 10:11 (CEST)
Hoe dan ook, indien dit in een artikel thuishoort, dan niet in de inleiding en niet in een kwiki. "Palermo van het Noorden" wordt blijkbaar met regelmaat gebruikt als men een stad negatief wil voorstellen: Luik, Voorschoten, Den Helder, Kapellen, Brugge, Mechelen, Antwerpen,... Charleroi op zijn beurt is Palermo aan de Samber. Deze overvloed aan steden die met Palermo vergeleken worden, laten mij denken dat dit toch niet zo heel interessant is. Maar indien het ergens in een artikel moet, dan eventueel onderaanin het artikel over Luik (stad) (enkel indien er bronnen bij zijn), maar de Luikse wafels hebben in elk geval meer geschiedenis. Mendelo 21 aug 2012 21:42 (CEST)
Hoi Lidewij, met een aantal Duitse? Ik word nu wel erg nieuwsgierig wat jij verpakt in een oude krant naar Nederland smokkelde. @Mendelo de bijnaam Palermo aan de Maas heeft nog een andere achtergrond, het slaat tevens op de vele italiaanse immigranten die na de mijnsluitingen in de streek bleven hangen. Kijk zelf maar hoe en waar je het wil omschrijven, voor mij hoeft het ook niet in de inleiding. Kapitein Zeiksnor 22 aug 2012 09:55 (CEST)
Kapitein, Tja genoeg zo, maar een Kwiki is een korte samenvatting van wat belangrijk is. Misschien past het in een regeltje onderaan het grote lemma over Luik stad. Lidewij 22 aug 2012 10:14 (CEST)
In die richting dacht ik ook: Luik (stad)Mendelo 22 aug 2012 15:22 (CEST)