Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Levensmiddel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik vond zopas de reden waarom de mensen bij het begin van de corona-lockdown zoveel toiletpapier kochten. Ze hadden iets gehoord over voldoende levensmiddelen in huis hebben en lazen dan op het internet dat toiletpapier een levensmiddel is. Mendelo 17 okt 2020 13:46 (UTC)

Versie vóór mijn bewerking

Levensmiddelen (geen enkelvoud) zijn middelen die de mens in stand houden, zoals voedsel, onderdak en warmte. Met name de meervoudsvorm wordt veel gebruikt als synoniem met voedingsmiddelen. De "dagelijke behoeften" en de "eerste levensbehoeften" zijn vergelijkbare uitdrukkingen, maar hebben een bredere lading.

Een handelaar in levensmiddelen verkoopt etenswaren, maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en toiletpapier. Veel bedrijven in deze branche opereren in de groothandel. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) behartigt hun belangen. De FNLI vertegenwoordigt een tak van industrie die jaarlijks een omzet van meer dan 50 miljard euro genereert met, in professioneel jargon, food en non-food [1]. De consument kent ze als supermarkten. De gemeenschappelijke noemer van de meeste van deze waren is hun vergankelijkheid of zelfs bederfelijkheid, ze worden in het gebruik vèrbruikt en hebben soms een beperkte houdbaarheid.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie waakt onder meer over de Reclamecode voor Voedingsmiddelen, een onderdeel van de Nederlandse Reclame Code, in samenwerking met de Consumentenbond, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Voedingscentrum en de Stichting Reclame Code.

In de economie kunnen consumptiegoederen worden verdeeld in enerzijds primaire behoeften, die noodzakelijk voor het dagelijks leven worden geacht, en anderzijds luxegoederen, die het leven veraangenamen zonder direct nodig te zijn voor de voortzetting van dat leven. Snoep is een voorbeeld van een eetbaar luxegoed. Het is voedsel, maar de voedingswaarde is vaak te verwaarlozen omdat het meeste weinig of geen voedingsstoffen bevat. De vele snoepautomaten in het straatbeeld verraden echter een grote vraag.

Voeding versus leven

In de keuken wordt verschil gemaakt tussen voedingsmiddelen en levensmiddelen door koks.[2] In hun ervaring worden bij het eten niet alleen de voedingsmiddelen geconsumeerd, maar vormen de inherente smaak en de samenhang van de ingrediënten, de geur, de kleur en andere eigenschappen van een gerecht even wezenlijke elementen van wat de gasten aan tafel proeven. De spijsvertering zorgt zo voor de ontbinding in stoffelijke componenten en levenskrachten. Ook een rauwe appel bestaat volgens deze filosofie uit meer dan enkel koolhydraten en vitamines. Zoals het spreekwoordelijke geheel meer is dan de som der delen, wordt een levensmiddel meer dan de som der voedingsmiddelen. Het is hun samenhang die voedingsmiddelen tot levensmiddelen maakt.[3]

Zie ook

rel=nofollow