Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Esther (boek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neolatijns toneel

Van deze versie heb ik dit stukje gekopieerd:

In de renaissance zijn talrijke toneelstukken geschreven met het Bijbelverhaal van Esther als onderwerp. Zowel tragedies (Naogeorgus' Hamanus, Philicinus' Esthera en andere) als komedies (Laurimanus' Esthera Regina en andere). In een vermenging van de erfenis van het toneel van de Oudheid met de christelijke moraal paste het boek Esther heel goed. Thema's zoals gerechtigheid, voorzienigheid en vroomheid werden gecombineerd met gedachtegoed van de Stoa over de deugd van het beheersen van de eigen emoties. Seneca, de grootste Romeinse tragediedichter, was namelijk sterk beïnvloed door de Stoa en was tegelijkertijd het grote voorbeeld voor het toneel van renaissanceschoolmeesters zoals eerder genoemden.

Het grijze stuk heb ik voorlopig weggeknipt. Dit informatiestukje over Seneca en de Stoa kan misschien beter ergens anders worden ondergebracht; het lijkt me langzaamaan steeds verder weg te drijven van het thema. Mendelo 13 mrt 2012 12:34 (CET)

als het niet ergens anders past, zou het eventueel in een voetnoot kunnen? Maar verder vind ik het stukje zelf vrij POV. Over de juistheid kan ik niets zeggen.-- Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 13 mrt 2012 13:40 (CET)
Ik heb het op de overlegpagina geplaatst, waar ik het (voorlopig althans) gemakkelijk kan terugvinden. (Een voetnoot is misschien zo slecht nog niet, maar het verband tussen het Bijbelboek Esther en Seneca ligt me echt nogal ver.) Wat POV betreft: ik heb een prachtig Bijbels lexicon waarin steeds verscheidene zienswijzen met wat voor- en tegenargumenten nuchter naast elkaar staan. Moet hier ook kunnen. —Mendelo 13 mrt 2012 22:29 (CET)

In Babylon geboren

Volgende punt werd genoemd als reden voor een latere datering: Dat Esther in Babylon geboren werd en door Mordechai verder opgevoed werd toen ze wees was geworden;

Indien iemand uitleg hoe dat een reden zou zijn voor een latere datering, kan hij die uitleg toevoegen, maar voorlopig zet ik het hier omdat me niet duidelijk is wat hiermee bewezen moet worden. Mendelo 16 mrt 2012 11:44 (CET)