Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Overleg:Edward Craven Walker

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Britse accountant Edward Craven-Walker was de uitvinder van de lavalamp in 1963, na het bekijken van een zelfgemaakte eierwekker gemaakt van een cocktailshaker gevuld met vloeistoffen borrelen op een kookplaat in een pub. Zijn US Patent 3.387.396 voor "Display Device" werd ingediend in 1965 en uitgegeven in 1968. Het bedrijf Craven-Walker werd genoemd Crestworth en was gevestigd in Poole, Dorset, in het Verenigd Koninkrijk. Craven-Walker noemde de lamp Astro, en hadden variaties: zoals de Astro Mini en de Astro Coach lantaarn.


Craven-Walker presenteerde het op een Brusselse beurs in 1965, waar de ondernemer Adolph Wertheimer has it opgemerkt. Wertheimer en zijn zakenpartner William M. Rubinstein kocht de rechten van de VS om het als de "Lava Lite" te produceren en verkopen via Lava Corporation of Lava Manufacturing Corporation. Wertheimer verkocht zijn aandelen aan Hy Spector die het product nam in productie, vervaardiging en marketing van de Lava Lite in zijn Chicago fabriek op 1650 W. Irving Park Rd in het midden van de jaren 1960. Rubinstein bleef aan als een vice-president.


De lampen waren een succes in de jaren 1960 en de vroege jaren 1970. In de vroege jaren 1970 veranderd de naam Lava Corporation in Lava-Simplex-Scribe International, en ze maakte ook instant-loading camera-film cartridges, evenals een postzegel automaten. In de late jaren 1970 verkocht Spector Lava Simplex International naar Michael Eddie en Lawrence Haggerty van Haggerty Enterprises. Haggerty Enterprises blijft hun lavalamp te verkopen in de VS. Lava lamp is gebruikt als een generieke term, maar Lavaworld heeft schending van handelsmerken geclaimd.


In 1990, Craven-Walker, die de rechten voor de rest van de wereld had behouden, nam een zakenpartner genaamd Cressida Granger. Ze veranderde de bedrijfsnaam in Mathmos in 1992. Mathmos blijft Lava Lampen en aanverwante producten te maken. Astro lavalamp werd gelanceerd in 1963 en viert zijn 50ste verjaardag in