Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Alternatieve geneeswijzen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tjako het was een inleiding. Maar als er meer komt zal je het zien. Groet, --Lidewij 10 sep 2008 13:54 (UTC)

Tuurlijk, Lidewij. Ik heb enkel even (bij het'markeren als gecontroleerd') een klein taalfoutje gecorrigeerd en de kopjes alvast aangebracht, in de veronderstelling dat je er uiteraard verder mee wilt gaan ;) Groet, Tjako 10 sep 2008 15:38 (UTC)

Als iemand zich verveelt.....

Zou het aardig zijn dit artikel wat breder te maken. Ik stuitte namelijk op de term "Eclectic medicine" en kan eigenlijk nergens heen linken, omdat dat een (omstreden) Amerikaanse alternatieve geneeswijze was. Dit artikel richt zich vooral op Europa en Nederland, dus maak ik niemand wijzer met hierheen linken. Of linken wij ook door naar een Engels artikel? Eventueel buiten sage?

Nou, vervelen?
Er is inderdaad plaats voor uitbreiding. Alleen zien dat er niet te veel dubbels en overlappingen zijn met natuurgeneeskunde en zelfs volksgeneeskunde. Op het eerste zicht lijkt "eclectische geneeskunde" al een negatief bedoelde term, eclectisch: nemen we vandaag een kruidenthee, morgen chemie en overmorgen een Kneippkuur. Maar blijkbaar was er een Eclectic Medical College of Cincinnati (EMC). Indien de naam niet enkel door tegenstanders werd gebruikt, was het misschien echt een serieuze stroming. Ik wil me liever wel even grondig inlezen voor ik er iets zinnigs kan over vertellen. Mendelo 28 jan 2018 18:12 (CET)
  • (Verder overleg verplaatst naar Overleg:John R. Brinkley)
  • (Verder overleg verplaatst naar Overleg:Eclectische geneeskunde)

verplaatst

  • (nl) NGVH Het NGVH was een organisatie van therapeuten in richtingen van psychotherapie die erkend zijn door de Europese Associatie voor Psychotherapie te Wenen. De vereniging per 1 januari 2017 te ontbonden. De therapeuten zijn uitgevlogen naar andere beroepsorganisaties, zoals de Vereniging Integraal Therapeuten (VIT) (www.vit-therapeuten.nl) of de NVPA/NVECP (www.nvpa.org).

Lidewij (overleg) 18 mrt 2019 22:03 (CET)

Definities

Ik heb het gewaagd de definitie toe te voegen die ik vond op https://degezondheidswinkel.be/blog/kanker-behandeling-alternatief-of-complementair/ omdat die redelijk leek. Omdat dit niet helemaal gelijkliep met onderstaande zin, heb ik het ingevoegd bij Naamgeving.

'’Alternatief’ staat tegenover ’regulier’, tegenover ’de regel volgende’ geneeskunde. De term alternatief is in het spraakgebruik ontstaan en suggereerde niet dat iets wordt vervangen, maar als afwijkend, buiten het gewone.

De toegevoegde tekst luidt:

Door de betekenis van het woord ’alternatief’ wordt een therapie ook als alternatieve behandeling gedefinieerd wanneer deze zich profileert als vervanging van een klassieke of conventionele behandeling. Dit is dan te onderscheiden van complementaire behandelingen: behandelingen die de kans verhogen om de initiële successen van een klassieke behandeling te bestendigen.<ref>https://degezondheidswinkel.be/blog/kanker-behandeling-alternatief-of-complementair/</ref> In de praktijk is niet altijd gemakkelijk de grens te trekken tussen alternatief en complementair, of tussen sommige alternatieve behandelingen en conventionele geneeskunde. Wat tot de conventionele geneeskunde gerekend wordt en wat niet, is niet in elk land en niet altijd hetzelfde.

Er zijn BINNEN de ’conventionele’ geneeskunde variaties, omdat a. sommige artsen niet op de hoogte zijn van nieuwer onderzoek; b. er voortdurend nieuwe middelen of behandelmethoden ontwikkeld worden en nieuwe studieresultaten gepubliceerd worden. Is het conventioneel omdat het volgens conventionele methoden ontwikkeld werd?

Is een arts conventioneel omdat hij pilletjes voorschrijft die afkomstig zijn van de farmaceutische industrie, die de arts sponsorde bij het werken aan zijn doctoraat? Het kan zeker niet zo zijn dat een arts die in eerste instantie meer let op voeding en levensstijl waarvan het gezondheidsnut door wetenschappelijke studies werd aangetoond, naar de groep ’alternatief’ verwezen wordt. En het kan toch niet de bedoeling zijn dat een studie naar een nieuwe behandeling niet gefinancierd wordt, omdat het geen bewezen behandeling is omdat er geen studies naar werden gedaan?

Wegens zulke verwikkelingen stel ik dat de grens tussen ’conventioneel’ en ’alternatief’ soms heel vaag is. Mendelo 4 aug 2022 10:50 (UTC)

De uitleg Alternatieve geneeskunde bestaat (eigenlijk) niet zoals gevonden op https://iocob.nl/2016/10/eigenlijk-bestaat-alternatieve-geneeskunde/ lijkt dit goed te formuleren. Ik heb dit toegevoegd in het artikel. Mendelo 5 aug 2022 14:33 (UTC)