Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ouderparticipatie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ouderparticipatie is (vooral in Vlaanderen) de gebruikelijke term om de betrokkenheid en inbreng van ouders in het onderwijs aan te duiden. Ouderparticipatie wordt in het Vlaams onderwijs wettelijk geregeld in een "oudercomité" of schoolraad. Dit gestructureerd overleg is voor het Vlaams ministerie van onderwijs een voorwaarde om de school te subsidiëren. Vlaanderen heeft drie decretaal erkende ouderkoepels, volgens de onderwijsnetten: GO! ouders (Gemeenschapsonderwijs), KOOGO (Koepelvereniging van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs en de VCOV (Vlaamse Confederatie van Ouders en ouderverenigingen, in het vrij katholiek onderwijs. Vertegenwoordigers van deze koepels zetelen in de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).[1]

Ouderparticipatie, ook vaak als ouderbetrokkenheid benoemd, kan echter veel verder gaan dat de wettelijke minimumvereiste. Het impliceert dan een dialoog in het contact tussen de ouder(s) en de betreffende school. Een dialoog gaat uit van gelijkwaardigheid. Alle partijen komen evenwaardig aan bod en hebben de kans hun standpunt of gevoelens naar voren te brengen. In de regel is een dialoog ook verrijkend, omdat men van de ander iets leert of omdat er de tijd is genomen goed naar elkaar te luisteren. Ouders kunnen zo nauwer betrokken worden bij het schoolgebeuren, zoals bijvoorbeeld de leesouder, of verkeersbegeleiding aan de schoolpoort.

Soms ervaren scholen het als moeilijk om ouder(s) te binden en te boeien of ervaren zij ouder(s) als bemoeizuchtig of belemmerend. Soms verandert deze in een kritische en veeleisende klant. Zij weten vaak niet hoe zij in gesprek kunnen gaan over hun kind.

Ook in de (gehandicapten-)zorg, de kinderopvang of bij jeugdbewegingen bestaat er meestal een vorm van ouderparticipatie.

Uit onderzoek [bron?] blijkt dat geregelde contacten tussen de begeleiders onderling en met ouders een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Niet alleen leerkrachten, maar ook ouder(s) en/of verzorger(s) en pedagogisch medewerkers en eventuele zorgmedewerkers zijn cruciaal bij de ontwikkeling en het leren van kinderen. Door op basis van gelijkwaardigheid met elkaar in gesprek te gaan en met de bereidwilligheid van elkaar te leren, wordt het gemeenschappelijk doel versterkt en krijgen kinderen betere ontplooiingskansen en verbeteren de schoolprestaties.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow