Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Oscar von Gebhardt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oscar Leopold von Gebhardt (Wesenberg, 22 juni 1844Leipzig, 9 mei 1906) was een Duits luthers theoloog en bibliothecaris.

Leven en loopbaan

Oscar von Gebhardt werd geboren in Wesenberg, een Duitse nederzetting in het Russische keizerrijk. Nu heeft deze plaats de naam Rakvere en ligt in Estland. Toen hij twee jaar was, overleed zijn vader, en toen hij vier jaar was, verloor hij ook zijn moeder. Hij werd opgenomen in het gezin van zijn oom, een luthers predikant uit St. Johannes (Estland). Von Gebhardt ging naar het gymnasium op het eiland Ösel. In 1862 begon hij theologie te studeren te Dorpat, Leipzig, Tübingen, Erlangen en Göttingen. Daarna wijdde hij zich aan de Griekse handschriftenkunde en het bibliotheekwezen.

Vanaf mei 1875 volgde hij een vrijwillige bijkomende opleiding in de bibliotheek van Straatsburg (Straßburg/Strasbourg), tot hij in oktober dat jaar werd benoemd tot assistent-bibliothecaris in Leipzig. Gebhardt werkte vanaf oktober 1876 in Halle, waar hij vanaf januari 1877 als onderbibliothecaris werd. In januari 1880 ging hij als onderbibliothecaris naar Göttingen, en in mei 1884 werd hij in de Koninklijke Bibliotheek van Berlijn aangesteld als bibliothecaris.

Hij behaalde de professortitel in januari 1889, en werd in september 1891 directeur van de afdeling drukwerk in de Koninklijke Bibliotheek.

Hij werd hoofdbibliothecaris van de universiteitsbibliotheek van Leipzig in april 1893, met als bijberoep professor in de paleografie. In mei 1901 werd hij directeur van de universiteitsbibliotheek.

Werken

Gebhardt was tijdens zijn leven een van de belangrijkste kenners van de Griekse handschriften en een excellent onderzoeker op het gebied van het Nieuwe Testament en de vroegchristelijke literatuur.

Hij publiceerde het Novum Testamentum Graece (1875–1900) door Theile en Das Neue Testament griechisch und deutsch (vierde uitgave, 1896); hij deed de eindredactie van het werk The Miniatures of the Ashburnham Pentateuch (1883); samen met Adolf von Harnack gaf hij Texte und Untersuchungen zur Geschichte der altchristlichen Literatur uit (1882–1905), een serie over tekstkritiek van het Nieuwe Testament en van de kerkvaders; samen met Harnack en Theodor Zahn gaf hij een editie uit van de kerkvaders (1875–78).

 • Graecus Venetus
 • Patrum apostolicorum opera
 • Evangeliorom Codex Graecus purpureus Rosanensis
 • Novum Testamentum graece
 • Das Neue Testament griechisch und deutsch
 • Das Evangelium und die Apk. des Petrus
 • Die Psalmen Salomos. Zum 1. Male mit Benutzung der Athoshandschriften u. d. Codex Casanatensis. Leipzig 1895.
 • Acta martyrum selecta
 • Passio S. Theclae virginia
 • Die Akten der Edessen
 • Die Evangelien des Matthaeus und des Marcus aus dem Codex purpureus Rossanensis. Leipzig, Hinrichs, 1883

Weblinks

rel=nofollow