Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Optimisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Optimisme (uit het Latijn optimum = het beste) is van oudsher het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven. Tegenwoordig gebruikt men dit begrip vaak voor een afgezwakte vorm van optimisme: het geloven in een goede afloop. Optimisten zien elke tegenslag en onheilspellende stand van zaken in het verleden in het licht van deze positieve toekomstverwachting. De aan optimisme tegengestelde wereldbeschouwing is pessimisme

De meeste religies, in het bijzonder de monotheïstische, zijn vaak door middel van hoop en verlossing nauw verbonden met de idee van leven na de dood, en krijgen daardoor een optimistisch karakter. In de wereld van de financiële speculatie is een profane vorm van optimisme aan te treffen: Op een aandelenbeurs gokken de handelaars op een stijgende koers.

Filosofen

Gottfried Wilhelm Leibniz

De Duitse filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz geeft een metafysische onderbouwing van het optimisme in zijn boek Theodizee (ISBN 3787-31395-8). Voor hem was duidelijk dat god in zijn almacht en goedheid slechts de beste van alle denkbare werelden geschapen kon hebben. Voltaire kon deze vorm van optimisme niet waarderen. Met zijn roman Candide polemiseerde hij in 1755 hevig tegen Leibniz.

De term optimisme stamt niet van Leibniz zelf, maar is later met hem in verband gebracht. Het werd door jezuïtische theologen gebruikt om de bij theologen opspelende wiskundige ("sich zum Theologen aufspielenden Mathematiker") op de hak te nemen.

Deze negatieve kleuring is in de loop der tijd verlorengegaan, en vormt met pessimisme een vragenpaar, hoe de wereld te beschouwen is: is het glas half vol of half leeg?

Spreuk

Een pessimist is iemand die problemen maakt van zijn kansen;
een optimist is iemand die kansen maakt van zijn problemen.

Reginald Mansell

Zie ook

Externe link