Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Openbaarheidsdag

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Openbaarheidsdag is een jaarlijkse dag, waarop door de Overheid duizenden archiefstukken openbaar worden gemaakt, die daarvoor niet, of alleen onder voorwaarden, in te zien waren. De organisatie daarvan ligt in handen van het Nationaal Archief. Doorgaans ligt de datum jaarlijks kort na 1 januari. Op de laatste openbaarheidsdag, op 2 januari 2019, werd er tevens een nieuwe wet naar de Tweede Kamer werd gestuurd: de Wet open overheid (WOO). Oorspronkelijk is dat een initiatiefwetsvoorstel uit 2012 van Groenlinks en D66. Het beoogt een actievere opstelling van de overheid in alle soorten en maten, om documenten zo snel mogelijk vrij te geven. De kerngedachte van de initiatiefnemers is dat openbaarheid en transparantie van publieke informatie een wezenlijk onderdeel vormen van een democratische rechtsstaat. De Wet open overheid moet in de plaats komen van de bestaande Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Openbaarheid in Nederland

Ministeries en andere overheidsinstellingen dragen na twintig jaar hun archieven over aan een archiefinstelling. Het merendeel daarvan is direct door iedereen in te zien en te gebruiken. Maar als de inhoud de privacy van nog levende personen kan schaden of hen onevenredig kan benadelen of wanneer het landsbelang in het geding is, wordt de openbaarheid nog enige jaren beperkt. Dit mag maximaal 75 jaar duren, maar vaak is het korter. Zo worden de notulen van de Ministerraad na 25 jaar openbaar. Andere archieven hebben vaak een termijn van 50 jaar. De termijn wordt altijd vooraf vastgesteld en vervalt op de eerste januari na het verstrijken ervan. Die dag wordt sinds 2010 Openbaarheidsdag genoemd.

Externe link

rel=nofollow