Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Onderklasse (maatschappij)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De onderklasse is in de klassieke Marxistische klassentheorie dat deel van de bevolking dat in het productieproces zijn arbeid verkoopt aan de andere klassen.

Karl Marx en Friedrich Engels onderscheidden in hun werk het Communistisch Manifest uit 1848 drie klassen, die zich onderscheiden door twee criteria:

Hieruit volgde voor Marx een opdfeling van de maatschappij in drie klassen:

i. Kapitalisten. Ook wel de bourgeoisie. Deze bezitten de productiemiddelen, en kopen de arbeidskracht van de andere klassen.

ii. De arbeiders, ook wel het proletariaat. Dit is de onderklasse, die zijn arbeidskracht verkoopt , en die niet de middelen hebben de arbeidskracht van anderen te kopen, en die evenmin de mogelijkheid tot bezit van produktiemiddelen hebben.

iii. De petite bourgeouisie, een middenklasse die wel productiemiddelen bezitten, maar die niet de arbeidskracht van anderen kopen.

De onderklasse wordt in de Angelsaksische wereld lower class, working class of blue collar genoemd. Hiermee worden de laagste inkomensgroepen in de samenleving bedoeld, onder de middenklasse en bovenklasse. Dak- en thuislozen worden gerekend tot de lower lower class.

De bekende Britse arts-psychiater en essayist Anthony M. Daniels (vaak schrijvend onder het pseudoniem Theodore Dalrymple) spreekt van underclass.[1]

Zie ook

Referenties

rel=nofollow