Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ogenbliksfotografie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Mother and Son Spui the Hague.jpg
Hedendaagse ogenbliksfotografie.
Min of meer betrapt. Geen kans te poseren.

Ogenbliksfotografie is een wijze van fotograferen waarin een persoon of personen onvoorbereid in een bepaalde situatie op de foto wordt gezet. Betreffende krijgt geen gelegenheid te gaan poseren. De bedoeling is spontaniteit. Het is de techniek om één ogenblik in het leven te bevriezen. In het Engels is zo'n snapshot ook wel bekend als candid-fotografie.

Vooral rond de eeuwwisseling tussen de 19e en 20e eeuw werd met ogenbliksfotografie geëxperimenteerd. In tegenstelling tot andere technieken konden opnames worden gemaakt met een korte sluitertijd, waardoor het dagelijks leven een nieuw onderwerp werd voor zowel fotografen als onderzoekers. Met oudere technieken duurde het immers minuten voordat een fotografisch beeld was vastgelegd.

Bekende ogenbliksfotografen waren onder anderen Jacob Olie; Johannes Leendert Scherpenisse; Bernard F. Eilers; George Hendrik Breitner en Henri Cartier-Bresson

Zie ook

rel=nofollow
 
rel=nofollow