Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Oberscharführer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SS-Oberscharführer was een door de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij ingestelde paramilitaire rang die bestond tussen 1932 en 1945. In het begin was een Oberscharführer een onderofficier binnen de Sturmabteilung (SA), die tussen de Scharführer en de Truppführer in stond. Een rang binnen de Schutzstaffel (SS) was toen nog gelijk aan een rang binnen de SA. In 1934 vond de Nacht van de Lange Messen plaats, waarna de rol van SS-Oberscharführer werd gelijkgesteld aan die van Truppführer binnen de SA.

Een SS-Oberscharführer kon deel uitmaken van de Allgemeine-SS of van de Waffen-SS. Afhankelijk hiervan kon hij verschillende verantwoordelijkheden hebben.

De SS-Oberscharführer was een in rang gelijkgestelde aan een Feldwebel in de gewone landmacht (Heer).

Lagere rang:
Scharführer
SS-rang
Oberscharführer
Hogere rang:
Hauptscharführer
Lagere rang:
Scharführer
SA-rang
Oberscharführer
Hogere rang:
Truppführer


Zie ook