Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

OVT

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

OVT is een radioprogramma van de Nederlandse publieke omroep VPRO. Het programma staat in het teken van de geschiedenis, met nadruk op gebeurtenissen die gerelateerd zijn aan de Nederlandse historie. Het wordt wekelijks uitgezonden op zondag van 10.00 u. tot 12.00 u. De eerste anderhalf uur worden live verzorgd vanuit de studio te Hilversum.

Opbouw programma

Het eerste uur bevat:

  • historisch fragment, met veelal daarna telefonisch commentaar van een ter zake kundig (amateur-)historicus;
  • een column, meestal verzorgd door twee columnisten, bekend uit literatuur of journalistiek, die elk om de week een rubriek verzorgen.
  • hoofdonderwerp met een of meer gasten live in de studio; onderwerp is vaak een historisch feit, dat gerelateerd wordt aan zaken in de actualiteit.

Het tweede uur bevat:

  • kort historisch onderwerp, met wederom een deskundige aan tafel;
  • overzicht van te verwachten onderwerpen op het thema TV-kanaal Geschiedenis 24;
  • het laatste half uur wordt ingevuld met een reportage genaamd "het Spoor Terug"; opgenomen fragmenten over een bepaald onderwerp, met als kenmerk getuigenverslagen. Onder leiding van specifiek samengestelde redacties wordt veelal maanden tevoren aan deze reportages gewerkt. Vaak bestaan ze uit meerdere delen die dan even zovele zondagen worden uitgezonden.

Aan het slot van het programma klinkt al jaren een krakige opname van de radiostem van voormalig minister-president Colijn. "En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden."

Bronnen

De redactie van het programma heeft een link met het NPS/VPRO-televisieprogramma Andere Tijden. Voor het archief put men uit diverse bronnen, maar een belangrijk archief is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

"In Europa"

In de uitzendseizoenen van 2008 en 2009 werd samengewerkt met de redactie van In Europa. In OVT werd vooraf aan de TV-uitzending van In Europa door historici en andere deskundigen de uitzending van die avond becommentarieerd. Zaken die op televisie slechts zijdelings werden aangestipt, kwamen in OVT veelal uitgebreider aan bod. Schrijver Geert Mak was meestal in de uitzending aanwezig; de studio was voor die gelegenheid verhuisd naar café/theater Desmet te Amsterdam, dat tevens openstond voor publiek.

Externe links

rel=nofollow