Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Noella Dinant

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Noëlla Joséphine Micheline Dinant (Bergen, 25 december 1919 - 10 mei 1985) was een Belgisch politica voor de PCB.

Levensloop

De vader van Noëlla, Albert Dinant, was arbeider en socialistisch militant. Van 1952 tot 1958 was hij gemeenteraadslid van Bergen. Hij was tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Engeland gevlucht en trouwde er met Marie Constance Somers, met wie hij vier kinderen had. Noëlla was de oudste. Ze studeerde in de École Industrielle in Bergen en werd lerares aan de technische school in Cuesmes.

Vanaf 1936 was ze actief bij de socialistische jongeren en nam ze deel aan steunacties voor de Republikeinen in Spanje tijdens de burgeroorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad ze toe tot het Onafhankelijkheidsfront, terwijl ze ook meewerkte aan activiteiten ten voordele van de krijgsgevangenen. In 1944 trad ze toe tot de Kommunistische Partij van België, tot woede van haar vader. Van 1947 tot 1954 werkte ze in verschillende ministeries waar communisten werden binnengeloodst: Wederopbouw, Begroting, Volksgezondheid. Van 1954 tot aan haar pensioen in 1980 was ze opnieuw actief (of met verlof) in het onderwijs. Ze was ondertussen getrouwd met de heer Leroy, kreeg een zoon, maar het huwelijk strandde weldra.

Van 1968 tot 1976 was ze lid van het Centraal Comité van de Kommunistische Partij. Van 1965 tot 1972 was ze provincieraadslid in Henegouwen. Ze was er communistisch fractieleider. Ze was ook actief in de Mouvement Populaire Wallon als ondervoorzitter voor de regionale Borinage (1961) , als vertegenwoordiger van de PCB en dit tot het einde van de jaren zeventig. Ze stond als opvolger op de kieslijst voor de wetgevende verkiezingen in 1971 en werd in 1972 effectief volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Bergen, na de dood van Marc Drumaux. Ze zette zich voornamelijk in voor het uit het strafrecht halen van abortus en voor de verlaging van de stemgerechtigde leeftijd tot 18 jaar. Ze vervulde het parlementaire mandaat tot in 1981, met een korte onderbreking in 1977-78. In 1980-1981 was ze lid van de Waalse Gewestraad.

Literatuur

  • Paul VAN MOLLE, Le Parlement Belge, 1894-1972, Antwerpen, 1972
  • M. CARBOCCI, Portraits de Femmes, Brussel, 2000
  • Encyclopédie du Mouvement wallon, Parlementaires et ministres de la Wallonie (1974-2009), t. IV, Namen, Institut Destrée, 2010.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow