Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nikko Norte

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Nikko Norte (Rotterdam, 1964)[1] is een Nederlandse schrijver[2] en gezondheidscoach. Hij was dienstplichtig commando, piloot en maakte in Spanje carrière als matador.[3][4][5]

Levensloop

Norte bezocht het Rotterdamse Libanon Lyceum, vervulde in Nederland zijn dienstplicht, reisde jarenlang over de wereld en belandde in 1994 in Spanje, waar hij in 1995 een corrida bijwoonde.[6][4] De daaropvolgende maanden bracht hij door op een marihuanaplantage in het Marokkaanse Rifgebergte. Piekerend over de corrida die hij had bijgewoond, besloot hij het fenomeen te onderzoeken. Hij keerde terug naar Spanje, werkte als knecht op fokkerijen van toros bravos en besloot een poging te doen matador te worden.[1][7]

Kort na de millenniumwissel herenigde een televisiereportage die Reinout Oerlemans in Spanje over Norte maakte hem met zijn zoon.[3] Norte onderbrak zijn carrière in de arena, richtte zijn aandacht op zijn zoon en ontwikkelde in die periode de holbewonercode[2]: een levensstijl die qua voeding en beweging beweert aan te sluiten op de genetische codering van de mens en die meent sarcopenie noch obesitas een kans te geven.

Kapitein der infanterie Nikko Norte diende van 2006 tot 2008 in Uruzgan.[8] In zijn boek Onvoorspelbaar verleden (Uitgeverij Prometheus, 2020) beschrijft hij zijn werk als inlichtingenofficier tijdens de missie in Uruzgan, en uit hij stevige kritiek op de manier waarop de missie werd uitgevoerd.[9]

Sinds 2009 reist Norte weer over de wereld, schrijft hij en ondersteunt hij in en vanuit Oostenrijk – waar hij woont – mensen die zich de holbewonercode eigen willen maken.

Bibliografie

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow