Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nicolaas Hermanus Bergsteijn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nicolaas Hermanus Bergsteijn (Naarden, 4 oktober 1919 - gefusilleerd, Woeste Hoeve, 8 maart 1945) was een Nederlands dienstplichtig sergeant der infanterie van het Nederlandse leger en verzetsstrijder, postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Loopbaan

Bergsteijn, in het civiele leven ambtenaar van de gemeentesecretarie van beroep, werd bij Koninklijk Besluit van 5 december 1952 postuum begiftigd met het Kruis van Verdienste. Dat was omdat hij zich in verband met de vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheidde en daarmee het vaderland gediend had als lid van de verzetsgroep Dobbe in Overijssel, die zich bezig hield met sabotage, zogenaamde "droppings" van wapens, hulp aan geallieerde agenten en aan leden van vliegtuigbemanningen. Zijn voornaamste taak aldaar was het verzorgen van de inlichtingendienst, waarvoor hij in nauw contact stond met een in Nederland gedropte agent van het Bureau Inlichtingen te Londen. In het begin van 1945 werd hij verraden en op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve gefusilleerd. Dat was als vergeldingsmaatregel voor de aanslag op de leider van de SS in Nederland, H.A. Rauter.

De naam van Bergsteijn staat op het verzetsmonument te Woudenberg en de Bergsteijnhof in Amersfoort is naar hem genoemd.[1]

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:
  Bergsteijn op de erelijst
  Naam van Bergsteijn op het verzetsmonument te Woudenberg

rel=nofollow
rel=nofollow