Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nehemia (persoon)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nehemia was een persoon uit de Hebreeuwse Bijbel. Hij werd rond 445 voor Christus aangesteld als landvoogd over Juda. Onder zijn leiding werd de stadsmuur rond Jeruzalem herbouwd. Het Bijbelboek Nehemia is naar hem genoemd.

Persoon

Nehemia was de zoon van Chachalja en de broer van Chanani. Hij was wijnproever en schenker aan het hof van koning Artaxerxes I. Het bekleden van deze functie houdt in dat hij een vertrouweling van de koning is geweest. Nehemia woonde in Susa, een van de hoofdsteden van het Perzische Rijk. Nehemia was de laatste Perzische landvoogd. Over zijn levenseinde is niets bekend.

Activiteiten

In 446 voor Christus hoorde Nehemia dat het slecht ging met de Joden die in Juda woonden. Als reactie hierop rouwde en vastte hij dagenlang. De koning merkte dat Nehemia somber was, en Nehemia vroeg aan de koning om naar Juda te mogen gaan om de stad Jeruzalem weer op te bouwen. De koning gaf toestemming en bood Nehemia een vrijgeleide aan. Nadat de toestand van Jeruzalem te hebben geïnspecteerd, stelde Nehemia een plan op voor de herbouw, en voltooide deze in zes maanden, ondanks veel tegenstand.

Daarna bleef Nehemia 13 jaar in Jeruzalem als landvoogd en voerde een rechtvaardig bewind. Na een afwezigheid van twee jaar merkte hij het morele verval op. Vervolgens las Ezra het boek van de wet voor, waarna het verbond vernieuwd werd. Ook liet Nehemia de herbouwde stadsmuur inwijden. Aan het eind van het boek is te lezen dat hij hard optrad tegen het feit dat Judese mannen met buitenlandse vrouwen trouwen.

Bronnen, noten en/of referenties

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Nehemiah, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

International Standard Bible Encyclopedia  (en) Nehemiah, in: ISBE, J. Orr, ed., Chicago, Howard-Severance Company, 1915. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Encyclopædia Britannica online  (en) Nehemiah, in: Encyclopædia Britannica, 2024. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Literatuur
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow