Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nederlandse Opstand

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Opstand (ook wel "de Opstand" genoemd) is in de moderne geschiedschrijving de gebruikelijke benaming voor wat vroeger uitsluitend de Tachtigjarige Oorlog werd genoemd.

Met De Nederlandse Opstand wordt vooral gedoeld de opstand van de Nederlandse gewesten tegen hun landsheer, de Spaans-Habsburgse koning Filips II. De opstand leidde uiteindelijk tot een splitsing van de Nederlanden in de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. In het noorden werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gevormd. De Zuidelijke Nederlanden, het latere België bleven onder Habsburgs bewind.

Afbakening

Vooral de beginjaren tussen 1568, het jaar van de slag bij Heiligerlee en 1589, toen de Graaf van Leicester vertrok, hadden vaak het karakter van een opstand zonder sterke centrale leiding. De Staten-Generaal zochten vervolgens geen nieuwe landvoogd meer maar namen zelf de soevereiniteit op zich. In 1589 woedde de meer geregelde onafhankelijksoorlog tegen Spanje volop en waren de Staten al duidelijk aan de winnende hand.

Opstand of oorlog?

Door Alva is het verzet tegen de Spaanse koning Filips II getypeerd als een opstand. In 1572 bericht Lodewijk van Nassau aan de leider van de opstand, zijn broer Willem, dat de hertog van Alva zeer verbaasd is ... dat de steden zo in opstand komen (les villes se revoltent ainsi). In brieven, kronieken en dagboeken uit die tijd wordt gesproken over verzet, verlatinghe, afzwering van de landsheer, etc. Ook in de latere geschiedschrijving over deze periode worden de gebeurtenissen vanaf 1568 veelal aangeduid als 'De Opstand'. In een studie uit 2004 spreekt de geschiedkundige Arie van Deursen over De Opstand van 1572-1584.[1]

Zie ook

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Arie van Deursen, De last van veel geluk, Amsterdam 2004, pp. 71-115. ISBN 9035126270
rel=nofollow