Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nederlandse 1 gulden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beide zijden van een guldenstuk
uit/van Nederland.

Het 1-guldenstuk oftewel gulden oftewel florijn oftewel piek oftewel pop is een Nederlandse munt die van halverwege de 13e eeuw tot 28 januari 2002 heeft gecirculeerd. De eerste gulden (betekent "gouden") werd florijn genoemd, naar de Florentijnse lelie uit het wapen van de stad Florence, waar in 1252 de eerste belangrijke gouden munt sinds de Karolingische tijd werd geslagen. Deze munt had op de ene kant een afbeelding van de stadspatroon Sint Jan de Doper en op de andere kant de lelie, het wapen van de stad Florence. Deze munt werd in geheel West-Europa nagebootst, in de Nederlanden voor het eerst door Jan III van Brabant. Daarmee is ook de herkomst verklaard van het altijd gebruikte ƒ-teken voor de gulden. De naam van de Hongaarse munt, de forint, stamt eveneens af van deze munten uit Florence.

In 1378 kwam de Hollandse gulden van graaf Willem V in omloop. Daarna voerden verschillende vorsten en heersende edellieden hun eigen gulden in, die in het begin bijna allemaal een afbeelding van St. Jan droegen. Alle Nederlandse gewesten, met uitzondering van Groningen, slaan aan het einde van de 15e eeuw hun eigen guldens.

Van 1954-1967 (en van 1959-1966 rijksdaalders) werden er nog zilveren Nederlandse guldens geslagen maar omdat de zilverkoers wereldwijd zo hoog werd moest het muntgeld in Nederland compleet vernikkeld worden, veel Nederlanders hebben het zilvergeld (halve guldens, guldens en rijksdaalders) bewaard als belegging (vanwege de stijgende zilverkoers) of als verzamelstuk. Honderdduizenden zilveren muntstukken zijn hedendaags nog in omloop bij verzamelaars. Een gulden had toen maar een zilvergehalte van 720/1000 en woog maar 6,5 gram. In 1917 was er nog een gulden met het gehalte 945/1000, die wel 10 gram woog.

In 1980 werd er een troonswisselingsgulden en een troonswisselingsrijksdaalder uitgegeven die ook wel bekend staan als de 'dubbele koppen'.

In juni 2001 is er nog een speciale allerlaatste gulden uitgebracht, die ook wel de allerlaatste wordt genoemd.

Sinds 28 januari 2002 is de gulden van 1967-2001 geen wettig betaalmiddel meer, in de eerste vijf maanden van 2002 zijn 272 miljoen nikkelen guldens ingeleverd.

Sinds 1 januari 2007 is het niet meer mogelijk om de munten in te wisselen voor euro's; ze zijn waardeloos geworden. Al is het mogelijk dat verzamelaars er nog geld voor bieden. Papiergeld kan nog tot 2032 ingeleverd worden.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Dutch 1 guilder coins op Wikimedia Commons