Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Natwerk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Natwerk is een Nederlands reclamebureau met als directeur Frank de Ruwe, opgericht in 2005 en gevestigd in Amsterdam. Het bureau is bekend geworden om haar gewaagde (guerillamarketing) acties.

Oprichting

Studievrienden Coen van Rooij en Frank de Ruwe besluiten in 2004 om na hun studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft een bedrijf te beginnen als designstudio en zichzelf te profileren op de Salone del Mobile in Milaan. Op 1 januari 2005 ziet Creative Studio Nat (als tegenhanger van de reeds bekendere designstichting Droog) het licht. In 2006 verandert het tweetal de naam in Natwerk.

De eerste jaren

Design

Een oude SRV-wagen wordt aangekocht en omgebouwd tot mobiele expositieruimte onder de naam Drive by Design. In Milaan wordt deze gepositioneerd voor de ingang van de Salone del Mobile, waarmee de hoge beurskosten worden omzeild, er veel aandacht is voor deze nieuwe vorm van presenteren en Creative Studio Nat zich na sluitingstijd van de beurs kan profileren in de stad bij verscheidene bekende designstudio's als Marcel Wanders en Maarten Baas, de bekende straat Via Tortona en op het plein voor de Duomo kathedraal. Creative Studio Nat is met deze presentatie de eerste partij die zich op een dergelijke wijze manifesteert in Milaan, waar heden ten dage vele mobiele presentaties te vinden zijn tijdens de Salone del Mobile.

Drive by Design -2005 // Salone del Mobile Milaan

Drive-By-Design 2005

Decorbouw

Direct na terugkomst in Amsterdam neemt Creative Studio Nat een opdracht aan van dancefeest organisatie ID&T om de VIP ruimtes van Sensation White en Sensation Black in de Amsterdam ArenA vorm te geven. Hierna volgt een opmerkelijke decoropdracht voor het 'sprookjesbos' op Mysteryland 2005. Creative Studio Nat introduceert hier o.a. de eerste niet-housemuziek gerelateerde act (glamrock band H.O.T.T.) als surprise-act gelijktijdig met de afsluitende DJ-set op het mainstage. In het kielzog van de artistieke verschuiving naar decorbouw volgen opdrachten voor o.a. festival Dancevalley, poppodia Paradiso en Melkweg in Amsterdam en het reclamefestival in Cannes.[1][2]

Creative Studio Nat wordt Natwerk

Het toenmalige atelier in de Hallen van Stork op het Oostenburgereiland in Amsterdam lijkt Van Rooij en de Ruwe potentieel een gunstige plek voor een creatieve broedplaats. Vooruitlopende op deze mogelijke ontwikkeling bedenkt Coen de naam Natwerk, hetgeen een samentrekking is van Creative Studio Nat met het woord 'netwerk'. Echter toenmalig eigenaar van het pand, woningcorporatie Het Oosten, geeft geen toestemming voor het aantrekken van nieuwe huurders in de hallen, waardoor deze poging tot een nieuwe broedplaats strandt. (Enkele jaren later richt de huidige eigenaar van de hallen, woningcorporatie Stadgenoot, toch een groot deel van het Oostenburgereiland in als creatieve broedplaats.)

Guerrillamarketing

Natwerk verlegt wederom haar creatieve koers door in te springen op de in opkomst zijnde guerrillamarketing. De nadruk ligt hierbij in eerste instantie op mobiele presentaties. Zo wordt de SRV-bus meerdere malen omgebouwd, o.a. voor promotiedoeleinden van televisieomroep BNN en kledingmerk Gsus.

BNN - Try Before you Die / Gsus - promotie kledinglijn

Ook rijden Coen en Frank naar Londen met hun designcollectie tijdens 100% Design. Glamrockband H.O.T.T. reist ook af naar Londen, en geeft vele surpriseoptredens in het Centrum. Helaas worden de digitale camera en laptop uit de SRV-bus gestolen, waardoor enkel de volgende live registratie op Trafalgar Square bewaard is gebleven. [3]

Niet veel later wordt een oude vuilniswagen aangekocht en omgebouwd tot mobiel podium, waarmee Natwerk voor diverse opdrachtgevers promotie maakt door Nederland.[4]

Trashing the Balkans (Sziget) / Art direction : Coen van Rooij / Niet uitgevoerd
Vuilniswagen promotie / Kankerbestrijding / Haarlem

Latere in het oog springende creaties zijn een omgebouwde paardentrailer met minitractor in opdracht van Paradiso-Melkweg Productiehuis, een 'per ongeluk' omvallende kauwgomballenautomaat op de Dam in Amsterdam in opdracht van 101 TV BNN en een amfibievoertuig dat in Bloemendaal aan Zee de aanwezige badgasten trakteert op een spontane DJ set van DJ Flexican in opdracht van Sourcy Vitamin Water.

Concept Amfibious Invasion / Art director : Coen van Rooij / Artwork : Laurens van Zuilen
Natwerk snelweg

[5] [6] [7] [8] In deze eerste jaren lopen de verschillende disciplines design, decorbouw en guerrillamarketing door elkaar heen.

Reclamebureau

In 2007 verlaat Coen Natwerk om zich te richten op een carrière als kunstenaar onder de naam 'Once'.

Once - Logo

De Ruwe zet Natwerk voort met een toenemende focus op reclamecampagnes. Natwerk verhuist eerst naar een naburig pand op het Oostenburgereiland en later naar de binnenstad van Amsterdam. Anno 2019 is Reclamebureau Natwerk met meer dan 10 medewerkers gevestigd aan de Rozenstraat.

Externe links


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties