Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nationaal Legioen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nationaal Legioen, beter bekend onder zijn Franse benaming Légion Nationale, was de eerste fascistische beweging in België. Ze werd in 1922 opgericht en rekruteerde vooral in het oudstrijdersmilieu.

Achtergrond

Leider van deze organisatie was de Luikse advocaat en oorlogsvrijwilliger ’14-18, Paul Hoornaert. Op haar hoogtepunt was het Legioen ongeveer een vijfduizendtal leden sterk. Ze beschikte over een geüniformeerde militie naar Italiaans model. Ook op ideologisch vlak haalde het Legioen zijn inspiratie bij het Italiaanse fascisme van Benito Mussolini. Naast anticommunistisch en antisemitisch was het Legioen bovendien ook patriottisch, belgicistisch en royalistisch.

Het Nationaal Legioen was in de eerste plaats een Franstalig fenomeen, maar had ook enige aanhang in Vlaanderen. Tot een echte toenadering met de partij Rex kwam het niet omdat het Legioen de democratie resoluut afwees en aan geen verkiezingen wilde deelnemen. De organisatie was geïnfiltreerd in het Belgisch leger en speelde een rol bij de mislukte staatsgreep in 1936.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapte het Nationaal Legioen wegens haar Belgisch patriottisme niet in de collaboratie, maar ging in het verzet. Leider Paul Hoornaert werd door de Gestapo aangehouden en stierf in 1944 in een Duits concentratiekamp.

Bekende leden