Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) is een groot langlopend onderzoek onder scholen dat periodiek plaatsvindt.
Het wordt uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Het NCO is op meerdere manieren relevant voor het onderwijs. Het geeft de onderzoekdata direct terug aan scholen in de vorm van de jaarlijkse schoolrapportages. Indirect geeft het, via wetenschap en beleid, meer generieke informatie terug aan het onderwijs. Tegelijkertijd zorgt het NCO voor een vermindering van de onderzoekslast voor scholen. Het NCO geeft de onderzoeksdata op twee manieren terug aan het onderwijs: direct in de vorm van de jaarlijkse rapportage aan scholen, en indirect via wetenschap en beleid. Het NCO brengt daarmee ook de onderzoekslast voor het onderwijs omlaag.

Vergelijkingsmogelijkheden

Bijzonder van het NCO is dat het een school of opleiding de mogelijkheid geeft zichzelf te vergelijken. Bijvoorbeeld met het landelijk gemiddelde, maar ook met een referentiewaarde. Deze unieke waarde corrigeert de score van scholen voor verschillen in schoolkenmerken en de compositie van leerlingpopulatie op een groot aantal belangrijke kenmerken. Zo wordt het mogelijk de eigen schoolkwaliteiten eerlijker te beoordelen.


Externe link

rel=nofollow