Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nathalie Delcroix

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Nathalie Delcroix (Kapellen, 14 februari 1976) is een Vlaams zangeres.

Levensloop

Nathalie Delcroix is de dochter van wielrenner Ludo Delcroix en de nicht van politicus Leo Delcroix. Ze groeide in Kalmthout op en reed in haar jeugd als wielrenster enkele wedstrijden.[1]

Ze sloot als laatste aan bij de Vlaamse folkgroep Laïs, waar ze de positie van Soetkin Collier overnam. In 2003 was ze achtergrondzangeres in vier nummers van het debuutalbum van Admiral Freebee, waarbij ze ook de hit Rags 'n' run mee inzong. Samen met Eva De Roovere en Wigbert Van Lierde trad ze op met de gelegenheidsgroep Jumbalaya op Na Fir Bolg.

In 2004 voegde ze zich meermaals bij Prima Donkey, de groep van onder meer Gunter Nagels van Donkey Diesel en Rudy Trouvé. Ze zong dat jaar ook op het album Let's burn down the cornfield van The Seatsniffers. In 2006 stond ze samen met Bjorn Eriksson van Zita Swoon en Maxon Blewitt op het podium van De Nachten met een country- en bluegrassoptreden. In 2007 brachten ze samen een album uit als The Partchesz.

In 2007 zong ze Bakske vol met stro in op het Urbanus-hommagealbum en -optreden Urbanus Vobiscum. Met Roland en de andere leden van Laïs tekende ze ook voor Hittentit. In 2008 was ze een van de gastvocalisten op het Bobbejaan Schoepen-hommagealbum Bobbejaan en zong ze samen met Bart Peeters in Peter Live een ode voor de toen pas overleden Wannes Van de Velde. Tevens maakte ze dat jaar een album met de folksupergroep Bouquet Garni.

Ze was achtergrondzangeres in albumopnamen van onder meer Gorki, Johan Verminnen en Spinvis.[2] In de herfst van 2010 ging ze met de tournee Country Ladies - A tribute langs de Vlaamse cultuurcentra met Roland Van Campenhout, Eva De Roovere en Tine Reymer als "country ladies". In 2011 was ze achtergrondzangeres in het liedje Sister Rosetta goes before us in de film The Broken Circle Breakdown. Ook Charlotte Vandermeersch was hierin achtergrondzangeres.

Met Bjorn Eriksson, ondertussen haar echtgenoot, vormt ze sinds 2014 het country- en bluegrassduo Eriksson Delcroix.[3] Ze werden het eerste duo dat werd genomineerd als "beste componist" op de Music Industry Awards 2014.[4]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow