Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nat scheren

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een jonge barbier, 'nat scherend'.

"Nat scheren" is het scheren met scheerzeep, water en een scheermes. Dit in tegenstelling tot "droog scheren", waarbij men enkel een scheerapparaat gebruikt.

Men scheert zich doorgaans in de ochtend, vaak direct na het douchen zodat de baardharen soepel en week zijn. Ook wordt wel een natte, hete handdoek op het gezicht gedrukt om dit effect te krijgen. Vervolgens wordt de scheerzeep op de baard aangebracht, met de hand (scheerschuim uit een spuitbus) of met een scheerkwast. In het laatste geval wordt de kwast eerst in heet water gedoopt, om dan met draaiende bewegingen over een stuk speciaal scheerzeep te gaan tot er een romige schuimende massa ontstaat. Nadat de zeep aangebracht is, wacht men een minuutje. Dan wordt met het scheermes (een veiligheidsmes of open scheermes) de baardharen tezamen met de scheerzeep weggeschoren. Men begint met de wangen, daarna de snor en vervolgens de kin. Men scheert met de groeirichting van de haren mee. Daarna kan men eventueel een tweede keer inzepen om in tegengestelde richting te scheren. Tijdens het scheren wordt het mes zeer regelmatig schoongespoeld; dit vermindert de kans op wondjes. Indien men zich snijdt, kan het wondje met aluin behandeld worden.

Na het scheren worden de resten scheerzeep met koud water van het gezicht gespoeld, en wordt het gezicht met een handdoek drooggedept. Daarna wordt de huid behandeld met een aftershave(-balsem) of een vochtregulerende crème.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Shave op Wikimedia Commons