Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nabestaande

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een nabestaande is iemand (bloedverwant, familielid) die een ander (overledene) na bestaat oftewel bestaat diegene ná dat de ander bestaan heeft (levend was, leefde). In die zin leeft een overledene slechts voort in gedachten van de nabestaanden en anderen die de overledene hebben gekend.

Vanwege dat ieder organisme op een gegeven moment dood gaat, en in het geval van mensen nabestaanden krijgt, is het leven na de dood afhankelijk van de persoonlijke relaties, de familie en anderen waarmee men een band heeft gehad, in de zin van voortleven in herinneringen. Dat nabestaanden mogelijk de overledene wederzien in een hiernamaals, is geen sprake van, gezien er geen voortzetting of ander verloop is wanneer een organisme dood gaat, wat bij mensen inhoudt dat het brein (met z'n 5 componenten) niet meer de levenssappen verkrijgt om te kunnen functioneren (functies ebben weg).

Vanwege dat er veelal een emotionele band was, hebben nabestaanden meestal een intens verdriet en rouwen, wat naar mate de tijd vordert (meestal) minder wordt. Vaak krijgen nabestaanden ook van doen met een nalatenis van de overledene, waarbij een bepaalde rechtmatigheid van toepassing is, wat van roerende goederen tot onroerende goederen kan gaan en van schulden tot een fortuin.

Zie ook