Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Myspace

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Myspace is een sociaalnetwerksite, met een groot aantal gebruikers die onder meer weblogs, profielen, groepen en dergelijke bijhouden. Een dergelijke website wordt ook wel een virtuele gemeenschap of community genoemd.

Omschrijving

Het domein Myspace.com was in eerste instantie een plek om gratis bestanden te plaatsen maar werd midden 2001 opgeheven[1]. In juli 2003 werd het domein gekocht door Tom Anderson en plek van de huidige site. De site was een onderneming van het bedrijf Intermix Media totdat het in juli 2005 voor een bedrag van 580 miljoen dollar werd gekocht door News Corporation.

Tegenwoordig is Myspace een van de meest populaire websites op het internet en wordt het vaak gezien als een typisch voorbeeld van de zogenaamde web 2.0-trend. Volgens Alexa, een verzamelaar van internet-statistieken, stond Myspace in 2006 op nummer vier van de meest populaire Engelstalige websites en op nummer elf van meest populaire websites ter wereld[2]. Op 5 februari 2011 was Myspace gedaald naar plaats 56.

Op 18 november 2006 daagde de Franse uitgever Universal Music Group de website voor de rechter, omdat er auteursrechten zouden worden geschonden. De bezoekers van de website hebben filmpjes en muziek neergezet zonder controle op de auteursrechten. Soortgelijke problemen heeft ook de website YouTube.

MyspaceIM

MyspaceIM is het chatsysteem gebruikt door Myspace. Het wordt wijd ondersteund door applicaties van derden.

Jeugdcultuur

Myspace wordt gezien als een belangrijke exponent van de hedendaagse (Engelstalige) jeugdcultuur, waar het hebben van veel 'vrienden' als een statussymbool wordt gezien. Onder meer veel muziekbands zijn via Myspace doorgebroken of zijn er mede door bekend geworden. In Nederland en Vlaanderen is de site minder populair, onder meer vanwege de taal, en zijn de marktleiders resp. Hyves en Facebook. In 2007 is er een Nederlandse (beta versie) van Myspace.

Afname

Sinds september 2008 is het aantal gebruikers van Myspace enorm gedaald. Oorzaak is de verandering van de lay-out, en dat je overal een captcha voor moet invoeren. Myspace is in een jaar tijd gezakt van de 4e best bezochte site van de wereld, naar de 14e best bezochte site.

News Corporation

Myspace is een onderdeel van News Corporation, het Amerikaanse mediaconglomeraat van Rupert Murdoch. Myspace heeft 250 werknemers en een voorspelde winst van 20 miljoen dollar.
Eind juni 2011 verkoopt News Corporation Myspace aan de Amerikaanse internetadverteerder Specific Media. Onder de nieuwe aandeelhouders is ook muzikant Justin Timberlake. Hij wil van MySpace een plaats maken waar fans interactie kunnen hebben met hun favoriete artiesten, naar muziek kunnen luisteren, naar video’s kunnen kijken, en nieuwe dingen kunnen ontdekken.
Volgens The Wall Street Journal heeft Specific Media 35 miljoen dollar (24,5 miljoen euro) betaald voor MySpace. In 2005 betaalde Murdochs bedrijf News Corp nog 406 miljoen euro voor MySpace.

Nieuwe software ter beveiliging

De internetcommunity Myspace ontwikkelde ondertussen software om bezorgde ouders die zich zorgen maken over de online ontmoetingen van hun kinderen tegemoet te komen. Het programma Zephyr brengt ouders op de hoogte van de naam, leeftijd en woonplaats die hun kind opgeeft op zijn persoonlijke Myspace-pagina, genoemd "profiel". Myspace werkte al samen met politiediensten en werkte mee aan software waarmee profielen van veroordeelde aanranders kunnen worden opgespoord. Voor gebruikers jonger dan 14 jaar werden beperkingen ingesteld.

Privacy

Myspace Incorporated kan de Algemene Voorwaarden zonder toestemming van de gebruiker wijzigen. Dergelijke niet expliciet door de gebruiker goedgekeurde wijzigingen zijn geldig vanaf het moment, dat ze op de website worden geplaatst. De consument stemt door het gebruik van de dienst, zonder dat die gebruiker daarop door de exploitant wordt gewezen, automatisch in met de gewijzigde overeenkomst. Myspace Incorporated schrijft in de gebruiksrechtovereenkomst:

"Wanneer je na een dergelijke wijziging de Myspace-services blijft gebruiken, betekent dit dat je ermee akkoord gaat gebonden te zijn aan en instemt met de aldus gewijzigde Overeenkomst. Daarom is het belangrijk dat je deze Overeenkomst regelmatig naleest. Als je er niet mee akkoord gaat gebonden te zijn aan deze Overeenkomst of je te schikken naar enig ander Toepasselijk recht, moet je het gebruik van de Myspace-services onmiddellijk stopzetten."[3].

Externe links

Bronvermelding

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow