Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Musiom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Musiom: huis voor hedendaagse kunst, is een Nederlands museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amersfoort. Het museum toont kunst van Nederlandse kunstenaars die geboren zijn rond de jaren vijftig van de vorige eeuw.[1]

De naam van het museum is een oud-Latijnse vertaling van het Griekse mythologische verschijnsel van de negen muzen.

Het museum

Doelstelling

Musiom is een stichting en een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Stichting Musiom heeft als doelstelling om de kunst van Nederlandse kunstenaars die geboren zijn in de jaren '50 te verzamelen en te tonen. Hiermee wil het museum kunstverzamelaars, kunstenaars en kunstminnaars uit alle tijden samenbrengen. Met het tonen van deze kunst wil het museum deze groep kunstenaars op de kaart zetten en een gevarieerd beeld bieden met zowel tweedimensionale werken als driedimensionale werken en zowel abstracte als figuratieve kunst. Het museum wil een herkenbare positie verwerven in de culturele sector van Nederland en de gemeente Amersfoort.

Het Musiom wil deze doelstelling bereiken door een collectie op te bouwen met illustratief en representatief werk, dit te beheren en te tonen in wisselende tentoonstellingen. Daarnaast wil Musiom onderzoek en promotie bevorderen door publicaties uit te brengen en samen te werken met andere culturele instellingen.[2]

De inkomsten van Musiom komen voornamelijk binnen vanuit de verkoop van entreekaartjes, de sponsoren en de Vrienden van Musiom. In het museum zijn ook kunstwerken te koop. Bij elke verkoop ontvangt Musiom een provisie.

Organisatie

Musiom is sinds 2017 een initiatief van Herold Boertjens en Hans van Horck. Het museum is op 19 oktober 2018 geopend voor het publiek.[3][4]

Musiom wordt bestuurt door: Herold Boertjens (bestuursvoorzitter en directeur), Hans van Horck (Art Director), Maurice Bor (Penningmeester) en Bart Prickarts (Public Relations). Daarnaast wordt een groot deel van de dagelijkse handelingen uitgevoerd door vrijwilligers, zoals het ontvangen van bezoekers of het geven van uitleg bij kunstwerken, kunstenaars of het gebouw.

Museumgebouw

Musiom is gevestigd in twee gebouwen. Het eerste gebouw stamt uit 1913 en betreft een doopsgezinde kerk aan de Frederik van Blankenheymstraat 38A. Het tweede gebouw betreft het bijbehorende verenigingsgebouw aan de Stadsring 137 uit 1965. Deze gebouwen zijn een beschermd stadsgezicht en maken onderdeel uit van de Amersfoortse historie. Alle twee de gebouwen zijn toegankelijk via de hoofdingang aan de Stadsring en zijn aan elkaar verbonden. Uit de kerk worden oorspronkelijk onderdelen gebruikt, zoals het doopbad, om kunst te exposeren. In de periode van maart tot en met oktober wordt het binnenplein ingericht als terras met een beeldentuin.


Collectie

Kunstenaars

Bij aanvang van Musiom was er in eerste instantie nog geen collectie aanwezig. De collectie is samengebracht door particulieren schenkingen en deelnemende kunstenaars (of hun erfgenamen). Voor de collectie is inmiddels een depot gebouwd waar de werken onder gecontroleerde omstandigheden worden opgeslagen.

De kunstenaars waarvan werk is opgenomen in de collectie zijn sinds de jaren '80 nationaal en internationaal bekend. In particuliere kunstcollecties in verschillende landen is het werk van een of meerdere kunstenaars terug te vinden. De kunstenaars waren aanvankelijk voornamelijk te zien op kunstbeurzen en galeries, maar nauwelijks in een museale omgeving. De meeste van deze kunstenaars is nog actief in de kunstwereld waardoor de nadruk ligt op het verkopen van recent werk.

Kenmerken van deze generatie kunstenaars:

  • Rond de jaren '50 geboren en in de jaren '60 en '70 opgegroeid;
  • Eind jaren '70 en begin jaren '80 beonnen met een artistieke loopbaan;
  • In de jaren '80, '90 en in de 21ste eeuw is de kunst tot stand gekomen;
  • Opkomst van kunstbeurzen en kunstgalerieën in Nederland meegemaakt.


Kunstenaars die zijn opgenomen in de collectie van Musiom zijn: Ad Arma, Albert Niemeyer, Anita Duijf, Arvee, Hans Janssen, Jacques Tange, Jan van Lokhorst, Joyce Bloem, Linda Verkaaik, Marianne Y. Naerebout, Meg den Hartog, Poen de Wijs, Richard Smeets, Ruurd Hallema, Saskia Pfaeltzer, Sjaak Smetsers, Sjer Jacobs, Theo Koster, Theo Schouten, Toos van Holstein en Vanhorck.

Exposities

Musiom toont een vaste expositie met kunstwerken uit de eigen collectie. Driemaal per jaar wordt er een thema-expositie georganiseerd. In deze thema-exposities worden verbanden gelegd tussen de kunstenaars. Deze tentoonstellingen bevatten zowel tweedimensionaal als driedimensionaal werk.[5]

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
OTRS Wikimedia.png
De toestemming voor het vrije gebruik van dit werk is geverifieerd en gearchiveerd op OTRS. De mailuitwisseling is er in te zien door gebruikers met een OTRS-account. Voor bevestiging van deze toestemming kunt u contact opnemen met een van de OTRS-vrijwilligers. Link naar het ticket: ID=2019080810005609
Edge-firefox.png 52°9′8″N, 5°23′26″E