Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mujtahid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mujtahid is een Arabisch woord voor een geleerde man in de islam die door zijn intellect, karakter en kennis bevoegd was de waarheden des geloofs te interpreteren. Zij konden ook verkeerd zijn en werden niet rechtstreeks door God geleid, maar ze konden de leer van de imams wel het best interpreteren.

Iedere generatie waren er nieuwe mujtahids nodig. De gewone moslims van die tijd waren ook verplicht om het gezag van de mujtahids te aanvaarden. De mujtahids zijn enkel bekend bij de sjiieten.

Referenties

De Craene K.; Van Nieuwenhuyse K., Ancien Regime: middeleeuwen, departement Lerarenopleiding - RENO, september 2010.