Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Movir

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Jaarverslag 1958.pdf
Jaarverslag Movir-DTO 1958
Bestand:Movir kantoor Nieuwegein.JPG
Movir pand

Movir (Maatschap tot Onderlinge Verzekering van Individuele Risico's u.a.) is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) biedt aan medische en zakelijke professionals. Movir opereert als een intermediaire verzekeringsmaatschappij en is onderdeel van Nationale-Nederlanden.

Historie

Movir-DTO werd opgericht op 1 oktober 1943 als onderlinge verzekeraar. De naam Movir is een afkorting van Maatschappij tot Onderlinge Verzekering van Individueele Risico's. De afkorting DTO staat voor Dierenartsen, Tandartsen en Orthodontisten. Op 7 mei 1982 verhuisde Movir van haar toenmalige vestigingsplaats Zeist naar de huidige locatie in Nieuwegein. In 1999 werd Movir na enkele financieel zware jaren met hoge schadelast overgenomen door ING Groep. In 1997 nam ING Groep al onderlinge verzekeraar Artsen Onderlinge en tandartsen verzekeraar Appolonia over. Deze organisaties werden samengevoegd onder de vlag van Movir. De officiële fusie tussen AO Artsen-Verzekeringen en Movir vond plaats per 1 januari 2010.[1]

Doelgroep

Movir verzekerde oorspronkelijk uitsluitend medici tegen de financiële risico's op arbeidsongeschiktheid. Uit het jaarverslag van 1958 bleek dat Movir-DTO op dat moment in totaal 1.114 artsen, tandartsen, dierenartsen en apothekers in portefeuille had. In de jaren tachtig van de vorige eeuw breidde Movir haar doelgroep uit naar homogene zakelijke beroepsgroepen zoals juridische, financiële en fiscale beroepen. Sinds de overname door ING Groep zijn daar meer zakelijke beroepen bijgekomen zoals DGA's, interimmanagers, ict-ers en consultants.

Momenteel is Movir als AOV-verzekeraar marktleider in vrijwel alle medische beroepsgroepen en verzekert zij alle zakelijke beroepen op HBO en academisch niveau (vrijberoepsbeoefenaren).

Aanpak

Naast het verzekeringsproduct ontwikkelt Movir preventie- en re-integratiebeleid. Door middel van samenwerking met specifieke beroepsgroepen en het initiëren en financieren van wetenschappelijk onderzoek, worden de oorzaken van arbeidsongeschiktheid in kaart gebracht.

Deze onderzoeken hebben geleid tot meerdere publicaties en programma's over het voorkomen van arbeidsongeschiktheid bij specifieke beroepsgroepen.[2]

Eveneens in het kader van preventie introduceerde Movir op 1 januari 2012 een onafhankelijk label voor coaching en counseling van haar verzekerden, Elestia.

"Zwangerschaps-rechtszaak"

In 2004 werd Movir aangeklaagd voor discriminatie.[3] Een verzekerde spande samen met de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann een rechtszaak aan, omdat zij van mening waren dat Movir met haar zwangerschaps- en bevallingsverlofvoorwaarden een verboden onderscheid maakte tussen (zelfstandig werkende) vrouwen en mannen. Na een jarenlang slepende rechtszaak bepaalde de Rechtbank van Utrecht in april 2008 de aanklacht ongegrond.[4]

In oktober 2009 kondigde Movir niettemin een aanpassing van haar zwangerschapsregeling aan.[5] De verplichte wachttijd van 2 jaar werd hierbij afgeschaft.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen
rel=nofollow
rel=nofollow