Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mordko Bresler

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mordko ’Maurice’ Bresler (20 januari 1918Brussel, 19 november 1942) was een Pools-Joods communistisch lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2]

Bresler vocht mee met de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog waar hij gewon raakte.[3]

Op 25 juli 1942 vond er een aanslag plaats tegen de Vereniging der Joden in België (VJB), een organisatie die gedwongen samenwerkte met de Duitsers en steekkaarten opmakte met alle Joden in België. Enkele mannen vielen de kantoren binnen, sloten de medewerkers op en staken de papieren in brand. De aanslag leek niet goed voorbereid, zo hadden de aanvallers geen materiaal bij om papier in brand te steken. De verzetslieden waren mogelijk verrast dat de VJB werkte op de sabbat.

De daders waren Théodore Angheloff, Szaja Rochmann, Mojsesz Rozencwajg, Wolf Weichmann, Bresler en de nooit nader geïdentificeerde ’Richard Hugo’. De aanslag was hoe dan ook nutteloos, omdat al een kopie van de kaarten was bezorgd aan de Duitsers.

Op 19 november werd Bresler gedood bij een Duitse actie tegen de Brusselse Joden.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De curatoren van het getto : de vereniging van de joden in België tijdens de nazi-bezetting, van Doorslaer Rudi, Jean-Philippe Schreiber, Lannoo Tielt 2004, 411p.
  2. º Otages de la terreur nazie : le Bulgare Angheloff et son groupe de partisans juifs, Bruxelles, 1940-1943, Maxime Steinberg; José Gotovitch
  3. º Les Enfants des Partisans juifs de Belgique, Partisans armés Juifs, 38 témoignages, Bruxelles, 1991, Préface de Marek Halter