Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Moralisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Moralisme is een levensbeschouwing waaruit alles volgens onomstotelijke ideeën over goed en kwaad wordt beoordeeld. Deze regels zijn vaak louter theoretisch, ze zijn niet per definitie ergens te vinden. Een typerende aanhanger van het moralisme vat zedelijkheid en haar afwegingen op als onherleidbare waarden, dus niet te herleiden tot andere gegevens zoals historische en maatschappelijke.

Het woord ’moralisten’ kan ook de bijsmaak hebben van een verwijt, bijvoorbeeld, wanneer zij vanuit bepaalde morele opvattingen (i.p.v. bijvoorbeeld feitelijke informatie) verschijnselen (bijvoorbeeld in de wetgeving) proberen te bestrijden die zij verwerpelijk vinden, zelfs wanneer schade door het dit verschijnsel niet gebleken is. Het pragmatisme wordt zo soms als een tegenhanger van het moralisme gezien.

Moralisme wordt vaak in verband gebracht met religie.

Verder lezen

Boris van der Ham De vrije moraal, Prometheus, 2012