Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Model (persoon)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het model Vilayna Lasalle.

Een model is iemand die voor een beeldend kunstenaar poseert en daar eventueel ook zijn of haar beroep van maakt.

Deze persoon of een deel van deze persoon wordt gebruikt als uitgangspunt voor een schilderij, beeldhouwwerk, film of foto met als doel onder andere kunst, mode, porno of reclame te maken. Een zeer gebruikelijke weergave in de beeldhouwkunst van een deel van het model is de torso

Modellenwerk wordt onderscheiden van andere vormen van publieke optredens, zoals acteren, dansen of mime, al is de grens niet altijd duidelijk te definiëren. Het gebeurt wel eens dat een beroemd model overstapt naar televisie- of filmwerk.

Er zijn verschillende werkzaamheden die een model kan doen: Runway modeling omvat het lopen van modeshows en wordt gedaan door modellen die hierop gespecialiseerd zijn. Glamour modeling omvat vaak een element van erotiek. Poseren en naaktposeren omvat poseren voor schilders, beeldhouwers en studenten, maar ook voor fotografen (zie fotomodel). Ook zijn er modellen die gevraagd worden om een specifiek onderdeel van hun lichaam. Zo zijn er "hand modellen" voor bijvoorbeeld nagellak en handschoenen, en "been modellen" voor sokken en schoenen etc.

Als een model erg beroemd wordt krijgt hij of zij de (Engels uitgesproken) titel supermodel.

Etymologie van het woord mannequin

Het Franse woord mannequin komt van het Nederlandse « mannekijn » of « manneken ». In de Middeleeuwen, toen Vlaanderen het Europese centrum van de Europese "haute couture" was, werd het publiekelijk tonen van kleren voor vrouwen onbetamelijk geacht, zodat men mannelijke pages en paspoppen met deze taak belastte. Het bleef tot in de 19e eeuw gebruikelijk om damesmode bekend te maken door het sturen van poppen. De eerste persoon beschreven als een model was de Parijse winkeljuffrouw Marie Vernet Worth. Ze was in 1852 een thuismodel voor haar echtgenoot, de modeontwerper Charles Frederick Worth.[1][2]

Zie ook

  • Model, andere vormen van "modellen" (doorverwijzing).
  • Torso

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Models (people) op Wikimedia Commons


rel=nofollow