Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Missionarissen van het Heilig Hart

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Missionarissen van het Heilig Hart (Latijn: Missionarii Sacratissimi Cordis Iesu; afgekort: M.S.C.) vormen een mannelijke congregatie binnen de Rooms-Katholieke Kerk die in 1869 door paus Pius IX erkend werd. Het internationaal centrum is gevestigd te Issoudun in Midden-Frankrijk, waar de orde in 1854 opgericht werd door de priester Jules Chevalier (1824-1907).

Anno 2004 waren de leden werkzaam in 53 landen, in 2012 waren dat 55 landen.[1] In België zijn er vestigingen in Asse-Walfergem, Borgerhout, Herent, Bree-Beek, Dinant en Beernem. In 2004 telde de congregatie wereldwijd 1448 priesters en 2096 mannelijke religieuzen.

Toen in Duitsland en Frankrijk religieuze eigendommen opgeëist werden door de staat, vluchtte de orde in 1880 naar Nederland. Daar werd in 1894 de Noordelijke MSC-provincie opgericht, die achtereenvolgens ontoereikend gehuisvest was in Haaren en in een Tilburgse wolfabriek aan De Veldhoven, het latere Wilhelminapark. In 1897 werd de Duitse provincie zelfstandig. In 1899 werd het missiehuis in Tilburg voltooid, dat tot in de 21e eeuw een bestuurscentrum van de orde was, aanvankelijk van de Noordelijke provincie. Toen in 1919 de Nederlandse provincie opgericht werd, fungeerde het klooster daarvoor als centrum.

Rooi harten

Aan de rode harten op de pijen van deze orde ontleende de Tilburgse volksmond de bijnaam Rooi harten die zowel voor de orde als het klooster gebruikt wordt en door de orde zelf ook wel gehanteerd wordt.[2] Hieraan ontleent een Tilburgse buurt zijn naam, evenals een appartementencomplex dat sinds 2013 gevestigd is in het voormalige klooster dat in 2010 door de orde verkocht is.[2][3][4][5]

Tot de MSC-groep, oftewel de Jules Chevalierfamilie, horen ook de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (de missionaris-zusters van het Heilig Hart) en geassocieerde leken.

Bekende missionarissen van het Heilig Hart

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Volgens de eigen website, zie In de wereld geraadpleegd 21 april 2013
  2. 2,0 2,1 Regionaal Archief Tilburg: Rooi harten geraadpleegd 21 april 2013
  3. º Geschiedenis MSC Nederland geraadpleegd 21 april 2013
  4. º WONEN IN DE BINNENTUIN VAN HARTJE TILBURG geraadpleegd 21 april 2013
  5. º AL 31 OPTIES BINNEN VOOR ROOI HARTEN geraadpleegd 21 april 2013
rel=nofollow
rel=nofollow