Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Micro-elektronica

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Micro-elektronica is een tak van elektronica, omhelzend het onderzoek naar en de vervaardiging van elektronische geïntegreerde schakelingen op microscopische schaal. Deze halffabricaten worden geïntegreerde schakelingen of chips (Integrated Circuit, I.C.) genoemd, en worden bijvoorbeeld gebruikt in microprocessors en computergeheugens. De geometrische definitie van de microscopische kleine structuren, met afmetingen van enkele nanometers en groter, is gebaseerd op fotolithografie. In de afgelopen decennia zijn de afmetingen van de structuren, transistoren, interconnecties en andere elektronische componenten in een gestaag tempo kleiner geworden ("geschaald") volgens de zogeheten Wet van Moore. Deze schaling heeft enorme mogelijkheden gecreëerd, maar gaat niet zonder problemen.

Tot de mogelijkheden behoren steeds meer functies op eenzelfde chip, waardoor de systemen steeds intelligenter gedrag kunnen gaan vertonen. Men krijgt meer functionaliteit voor hetzelfde geld.

Tot de moeilijkheden rekent men onder andere de steeds grotere problemen om de gegenereerde warmte van de geïntegreerde schakeling af te voeren, beperking van de variabiliteit en betrouwbaarheid.

Externe link

rel=nofollow

D

E

  • ESAT, Universitair onderzoekslaboratorium te Leuven

I

M

S

V