Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Michel Vercampt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Michel Vercampt Kunstschilder-beeldhouwer 1932-2018

De Vlaamse kunstschilder en beeldhouwer Michel Vercampt werd geboren te Tielt 5 september 1932 was een zoon van Edmond Vercampt (1899-1982) en Marguerite Craeymeersch(1903-1997). Michel was de vierde van 10 kinderen die onder impuls van hun beide ouders, kunstzinnig, creatief en muzikaal werden opgevoed. Michel ging vrij snel naar de ‘Kunstacademie’ tekenen en schilderen in Tielt waar hij onder kunstzinnige leiding van zijn leraar Maurits Vander Meeren (beeldhouwer en kunstschilder) vrij snel de teken- en schildersmicrobe te pakken kreeg. Mede onder impuls van zijn leermeester-beeldhouwer volgde hij verder de opleiding meubelmaker zodat hij ook zijn talent om te beeldhouwen verder kon bekwamen. Hij volgde verder ook notenleer aan de Muziekacademie en was van alle muzikale markten thuis. Ondertussen legde hij zich speciaal toe op het portrettekenen en schilderen.


Tijdens de voor het gezin moeilijke oorlogsjaren 1940-1945, werd Michel samen met een zus opgevangen door de stationschef van Zichem waar hij zich verder bezig hield met tekenen en schilderen.


In 1954, op 22 jarige leeftijd kwam Michel in Leopoldsburg terecht waar hij zijn militaire dienstplicht vervulde. Hij leerde er Francine Vanbael (zelf begenadigd kunstenares onder de naam Angèle) kennen, huwde en stichtte er een gezin van 5 kinderen. Mede door zijn artistiek teken- en schilderstalent kon hij hier in Leopoldsburg terecht bij de bekende firma Douven die in de jaren 50-70 wereldwijd massa's schilderijen verkocht. Via hun befaamde ‘schildersketting’ konden er op korte vele schilderijen geproduceerd worden. Midden jaren 50 schilderde men in de fabriek Douven aan de lopende band. Naast elkaar namen verschillende schilders een deel van de schilderij voor hun rekening. Iemand de lucht, de volgende de wolkjes tot aan het einde het doek af was. Ze werden vooral gesigneerd onder de naam van M. Douven (Martin Douven). Tot 6000 olieverfschilderijen werden per week wereldwijd verspreid en geëxporteerd. Ze werden gelabeld volgens kwaliteit. ‘VN’ label stond voor de beste kwaliteit. Het ‘A’ label voor eenvoudige kwaliteit maar geen enkel schilderij was identiek. Om het plaatje volledig te maken specialiseerde de firma zich ook in reproducties van bekende schilders. Douven en ook de later bekende Kampse kunstschilder Jef Gheys ontmoetten Michel Vercampt regelmatig op de firma Douven.


Michel was echter een meester-thuisschilder die persoonlijk opdrachten kreeg. Zijn atelier bevond zich op de volledige bovenverdieping van de zolder. Naast de dagelijkse landschappen, zeegezichten enz. kreeg hij vooral reproductieopdrachten van bekende schilders voorgeschoteld. Bekende namen zoals Renoir, Van Gogh, Breugel, Vermeer gingen door zijn handen. Ook werd hij stilaan erg bekend in zijn omgeving voor zijn authentieke portretten die met een bijna fotografische benadering uitgevoerd werden. Hij was lid van de Kunstkring Erica.

Beeldhouwen deed hij meestal in opdracht. Zo is er een levensgroot Mariabeeld te zien in de Militaire Sint-Annakapel te Leopoldsburg.


Hij stierf op 30 januari 2018 in Leopoldsburg waar hij een groot deel van zijn leven gewerkt en gewoond heeft. In zijn atelier zijn massa's schilderijen en portretten terug gevonden.

Signeren deed hij meestal met M. Vercampt maar ook met Mercampt (V in M)

rel=nofollow