Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Michaël Steehouder

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Michaël Franciscus Steehouder (Oudenrijn, 23 oktober 1948) is een Nederlands communicatiewetenschapper en hoogleraar Technische Communicatie aan de Universiteit Twente

Steehouder studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en werkt sinds 1976 aan de Universiteit Twente. In 1989 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht samen met Carel Jansen op het proefschrift: Taalverkeersproblemen tussen overheid en burger : een onderzoek naar verbeteringsmogelijkheden van voorlichtingsteksten en formulieren. Sinds 2000 is hij hoogleraar Technische Communicatie aan de Universiteit Twente. Steehouder was redacteur en hoofdredacteur van het tijdschrift Communicatief en een van de oprichters en eerste hoofdredacteur van Tekst[blad]. Hij is associate editor van IEEE Transactions on Professional Communication. Hij was van 2000-2006 voorzitter van de Nederlandse beroepsvereniging voor technische communicatie STIC.

Michaël Steehouder is ook de auteur van een aantal teksten en liederen voor liturgie, uitgegeven in Een kring van mensen (1990), Op wie wij wachten (2001), Daar is het Daglicht (2010) en Om de aarde te bewonen (2010).

Literatuur

Steehouder schreef vele artikelen en een aantal boeken, waaronder:

  • 1979, Leren communiceren: Procedures voor mondelinge en schriftelijke communicatie, met C.J.M. Jansen, J.L.C. van der Staak en E.T. Woudstra Groningen: Wolters Noordhoff. Vijfde druk (met andere auteurs), 2006.
  • 1984, Taalbeheersing in artikelen, met C.J.M. Jansen, Leiden: Martinus Nijhoff.
  • 1989, Formulierenwijzer, ism C.J.M. Jansen, Den Haag: Sdu Uitgeverij.
  • 1992, Studies in functional text quality, ism. Pander Maat (redactie), Amsterdam, Atlanta GA : Editions Rodopi.
  • 1993, Quality of technical communication, ism C.J.M. Jansen, R.Verheijen en P. van der Poort, Amsterdam, Atlanta GA : Editions Rodopi.
  • 1997, Handleidingenwijzer, met C.J.M. Jansen, Den Haag: Sdu Uitgeverij.
  • 2002, Professioneel communiceren, redactie, samen met C.J.M. Jansen en M. Gijsen, Groningen: Martinus Nijhof. Tweede druk, 2006.
  • 2008, Tekstanalyse, methoden en toepassingen redactie, samen met P.J. Schellens. Assen: Van Gorcum
  • 2008, Basisboek technische communicatie redactie, samen met P. van Bart. Assen: Van Gorcum

Externe links