Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mel en Melchu

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mel en Melchu (- 488-490) waren Ierse bisschoppen, martelaren en heiligen. Mel en zijn broer Melchu, evenals Munis en Rioch, waren zonen van Darecka, de zuster van de heilige Patricius, en haar echtgenoot Conis. Alhoewel alle kinderen geestelijke zouden geworden zijn, trokken Mel en Melchu, met hun broers Muinis en Rioch, samen met de H. Patricius naar Ierland om hem bij te staan in zijn werk als missionaris. Patricius wijdde Mel en Melchu tot bisschop. Hij zou Mel aangeduid hebben als bisschop van Ardagh, en Melchu in Armagh (of omgekeerd). Er gingen geruchten rond over Mel, die samen met zijn tante Lipait leefde, waarop Patrick hen gebood om afzonderlijk te wonen. Mel zou de heilige Brigid tot non gewijd hebben. Hun feestdag wordt gevierd op 6 februari.

Q3854232 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow