Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Meetlint

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een meetlint oftewel lintmeter oftewel meetband is een gereedschap waarmee de maat van iets genomen kan worden, of waarmee men afstanden kan meten. Een metrisch lint is meestal onderverdeeld in centimeters en decimeters en van één tot vijftig meter lang. Een meetlint kan gemaakt zijn van metaal, kunststof, textiel of papier. Vaak zit een lang meetlint in een soort van platte haspel verwerkt, waarin het opgerold kan worden, en zo ook beter te hanteren / op te ruimen is. Die van één meter lang wordt vaak gebruikt bij de verwerking van textiel, en de papieren variant daarvan hangt vaak met velen in bouwmarkten, alwaar de klanten ter plaatse iets op kan meten, alvorens ie wat koopt.

Verschillende meetlinten.

Het voordeel van een meetlint is dat het zeer buigzaam is, dus je kunt er eenerzijds vrij nauwkeurig de omtrek van objecten met een convexe vorm mee opmeten, zoals de buikomvang. Anderzijds is het lint daardoor heel makkelijk mee te nemen omdat het op te rollen is en dus weinig ruimte in beslag neemt. Nadeel is dat het daardoor ook door gaat hangen (zeeg) wanneer het tussen twee punten gespannen wordt en zo een meetfout geeft.

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Tape measure op Wikimedia Commons