Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Meertens Instituut

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Meertens Instituut in Amsterdam is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Op het Meertens Instituut wordt onderzoek gedaan naar taal en cultuur. De twee afdelingen zijn: Nederlandse etnologie (voorheen volkskunde), gericht op in- en uitheemse culturen in Nederland en hun interactie, en Variatielinguïstiek, gericht op taalstructureel, dialectologisch en sociolinguïstisch onderzoek naar taalvariatie binnen het Nederlands in Nederland, met een nadruk op grammaticale en naamkundige variatie. De onderzoeken zijn tegenwoordig vooral contemporain georiënteerd: er wordt gezocht naar een verband met de hedendaagse samenleving en met actuele ontwikkelingen.

Het Instituut ontstond op 1 januari 1948 door een samenvoeging van het Dialectenbureau van de KNAW met het Bureau voor Volkskunde en het Bureau voor Naamkunde. De secretaris van de drie bureaus, P.J. Meertens, werd de eerste directeur, tot zijn pensionering in 1965. Naar hem werd het instituut in 1979 hernoemd tot P.J. Meertens-Instituut. Het staat model voor Het Bureau in de romanserie van J.J. Voskuil, die er zelf langdurig werkte (1957-1987).

Sinds 1998 is de naam kortweg Meertens Instituut.[1] Het instituut huisvest sinds 2001 het secretariaat van SIEF, de International Society for Ethnology and Folklore.

Databanken

Het Meertens Instituut heeft een aantal openbaar toegankelijke databanken:

Dialect
Meertens Instituut

Externe links

Noten

rel=nofollow