Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Meer van Genève

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Meer van Genève, Frans: Lac Léman of Lac de Genève, Arpitaans: Lèman, is een groot meer op de grens tussen Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het zuiden. Het heeft een oppervlakte van 584 km² en is maximaal 310 m diep. Het wordt vooral gevoed door de Rhône, die het meer in het zuidoosten bereikt en in het zuidwesten bij Genève weer verlaat. Het meer ligt ingesloten tussen de Jura en de Alpen.

Voordat de winter invalt, verlaagt men het waterniveau in het meer, teneinde de schade van kruiend ijs in de winter beperkt te houden.[1] Pas aan het begin van de zomer wordt het niveau weer hoger.

Geschiedenis

Het Meer van Genève en de directe omgeving kennen een rijke cultuur, die lang teruggaat. De legers van het Romeinse Rijk vestigden zich om het meer. Calvijn woonde in Genève en ging op het meer zeilen. Edward Gibbon schreef een groot deel van zijn De geschiedenis van de neergang en val van het Romeinse Rijk in Lausanne.

Plaatsen aan het meer

Het centrum van nagenoeg alle plaatsen aan het Meer van Genève ligt iets van het meer af, dus op een iets hoger niveau.

Aan de Zwitserse kant, onder andere:

Aan de Franse, zuidelijke kant:

Saint-Gingolph is een grensplaats tussen Frankrijk en Zwitserland.

De richting is hier steeds stroom op gekozen, dus begint met Genève.

De plaatsen worden onderling frequent verbonden door de schepen van de Compagnie générale de navigation sur le lac Léman die zowel cruises verzorgen als dienstdoen als openbaar vervoer.

Namen van het meer

De eerste ons bekende opgetekende naam van het meer is Lacus Lemannus uit de Romeinse tijd. Die naam is weer afgeleid van het Griekse lemanè limnè of lemanos limnè, dat feitelijk "meer-meer" betekent. Later werd het Lacus Lausonius, Lacus Losanetes en vervolgens in de Middeleeuwen Lac de Lausanne, Meer van Lausanne. Na de opkomst van Genève werd het Lac de Genève, ook vertaald in andere talen zoals het Nederlandse Meer van Genève. In de 18e eeuw kwam de Franse naam Lac Léman weer op. Normaal gesproken wordt het in Genève zelf Lac de Genève genoemd, en elders Lac Léman. Op sommige, gedateerde kaarten staat het meer aangegeven als Lac d'Ouchy, vermoedelijk naar Ouchy, een wijk in Lausanne, aan het meer.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Gerard 't Hooft De bouwstenen van de schepping. 9e druk, Prometheus, Amsterdam, 2014, blz 157. ISBN 978-90-351-4010-3

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Meer van Genève op Wikimedia Commons.

Sjabloon:Navigatie meren Zwitserland

Edge-firefox.png 46°27′0″N, 6°31′0″E