Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mediterraan dieet

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Mediterrane keuken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikisage is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of toepassing van de in dit lemma gegeven medische informatie.    lees meer

Het Mediterraan dieet (of Mediterraans dieet) is een voedingswijze die geïnspireerd is op de traditionele keuken in de verschillende landen rond de Middellandse Zee.

Benaming

Hoewel het dieet met deze algemene benaming gebaseerd is op de voedingswijzen uit de landen rond de Middellandse Zee, komt het niet exact overeen met een regionale keuken in een van die landen, waar diverse bevolkingsgroepen en culturen vertegenwoordigd zijn. Anderzijds zegt men over bepaalde regio’s in Japan dat het voedingspatroon er lijkt op het Mediterraan dieet.

Ontdekking

Dr. Ancel Keys geldt dankzij zijn onderzoek naar de invloed van verzadigde vetzuren in de voeding, met name door de Seven Countries Study, als „vader van het mediterraan dieet”, gebaseerd op het voedingspatroon dat in het Middellandse Zeegebied gebruikelijk was. Pas in 1993 werd het voedingsconcept van het Middellandse Zeegebied onder de naam Mediterranean Diet geïntroduceerd door de organisatie Oldways, de Harvard School of Public Health en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), op een conferentie in Cambridge, Massachusetts.[1]

Gezondheidsvoordelen

De traditionele voedingswijze in de landen rond de Middellandse Zee geldt als heel gezond, aangezien meerdere studies aantoonden dat de bewoners van de Middellandse-Zeeregio niet zo dikwijls aan hart- en vaatziekten leiden. De levensverwachting van de bewoners van Kreta zou hoger liggen dan het Europese gemiddelde.

Onder de voordelen van deze voedingswijze rekent men:

Samenstelling

Het „Mediterraan dieet” bevat:

Olijfolie

De gezondheidseffecten van een Mediteraan voedingspatroon worden wel gebruikt om olijfolie te promoten. De gezonde werking is vooral een gevolg van de overwegend vegetarische voeding. Het Mediterraan dieet is gezond ondanks de olijfolie, niet dankzij de olijfolie.[2]

Varianten

Onderzoekers ontwikkelden op basis van de aanbevelingen van het Mediterraan dieet het DASH dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension), dat specifiek als doel heeft de hoge bloeddruk te verlagen.[3]

Bronnen en verwijzingen

rel=nofollow