Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Media-activisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Media-activisme bestaat uit activiteiten die nieuws en informatie vanuit het perspectief van de gebruiker of de bevolking geven. Omdat media-activisten de actievoerders op de voet volgen, weten ze wat de actievoerders willen en wat hun motieven zijn. Zo geven ze informatie via open publicaties soms objectief, soms subjectief in de vorm van een verslag of reportage. Media-activisme bekritiseert de werking van de mainstream media en poogt om de economische mediamonopolies te doorbreken.

Create > Show > Change
— Matsubara Akira, media-activist

Voorbeelden

  • Indymedia is een netwerk van nieuwssites, opgericht en onderhouden door een wereldwijd netwerk van media-activisten. Later groeide dit in België uit tot De Wereld Morgen.
  • Images against war is een website waarop media-activisten foto's plaatsen om hun aversie van de oorlog uit te drukken en verandering na te streven.
  • Wilfred Burchett was een Australische journalist bekend om zijn reportages over conflicten.

Bibliografie

  • SOETE H., CUSTERS R. & DE BONDT B. Media activisme. Don't hate the media, be the media, EPO, 2004.
  • Images Against War